Облави в Криму: Чотирьом кримським активістам продовжили арешт на три місяці

10:31 14.05.2019

У Ростовській області Росії суд продовжив арешт чотирьом фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір", яких затримали 27 березня окупаційна російська влада. 

Зокрема, Сейран Муртаза, Енвер Аметов, Меджі Абдурахманов і Рустем Сейтхалілов пробудуть в СІЗО до 15 серпня, повідомляє ZN,UA.

За словами адвоката Айдера Азаматова, засідання суду проходило в закритому режимі. Активісти і родичі заарештованих не змогли потрапити до суду.

"Все було стандартно і шаблонно: набори чергових фраз про необхідність продовження запобіжного заходу і утримання в СІЗО через допит 15 свідків і проведення ряду слідчих заходів. Єдине клопотання, яке було задоволено за цей процес - допуск родичів на оприлюднення", - цитує слова адвоката видання "Крим. Реалії".

Як повідомлялося раніше, 13 травня "Київський райсуд Сімферополя" продовжив запобіжний захід активісту Раїму Айвазову до 15 серпня. 27 березня російські окупанти провели обшуки в будинках кримських татар, за результатами яких 19 кримських активістів були затримані. МЗС України закликало міжнародне співтовариство відреагувати на масові затримання в Криму, підсиливши тиск на Росію.

Генеральна Асамблея ООН в своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованою Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що ніяких поліпшень за останні місяці на окупованому півострові не сталося.

Ще на цю тему