В Криму окупанти вимагають звільнити собор Української православної церкви

15:41 12.02.2019

В Криму окупанти вимагають від Управління Кримської єпархії УПЦ звільнити приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі, тим самим фактично знищуючи українську церкву в Криму.

Про це йшлося на прес-конференції "Знищення української церкви в окупованому Криму", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"5 лютого 2019 року Міністерство майнових та земельних відносин Республіки Крим надіслало на адресу Управління Кримської єпархії лист з додатковою угодою про розірвання договору між Управлінням Кримської єпархії і Фондом майна, зараз - Міністерством майнових відносин (РФ. - ред.), яка була заключена у 2002 році. На підставі цієї угоди Управлінню Кримської єпархії було передано 1400 кв.м приміщення по вул.Севастопольській, 17а, у м.Сімферополі під кафедральний собор і Управління єпархії", - поінформував архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент.

Він повідомив, що після окупації Криму Росією в 2014 р. від єпархії неодноразово вимагали перереєстрації, стверджуючи, що це стане гарантією переукладання всіх угод, підписаних раніше.

Але архієпископ впевнений, що угоди були б розірвані навіть за умови перереєстрації. Останні події, підкреслив він, підтверджують думку про те, що підстави виселення церкви - суто політичні і пов'язані з формуванням помісної Православної церкви України.

"Я вважаю, що це є політична помста для знищення української церкви на території Криму", - сказав архієпископ.

Він нагадав, що перша серйозна спроба захопити приміщення сталася 31 серпня 2017 року, коли судові пристави вилучили 110 кв.м площі першого поверху, а решту приміщень на поверсі, крім туалету і кабінету архієпископа, опечатали.

Якщо буде ліквідовано Кафедральний собор, вважає Климент, вісім парафій, які знаходяться у сільській місцевості, теж припинять свою діяльність.

"5 лютого нам дали листа. До 20-го ми повинні підписати угоду, що віддаємо приміщення в розпорядження міністерства майнових відносин Криму, плюс десять днів на виселення - тобто у перших числах березня я повинен залишитися на вулиці. Я не знаю, куди виносити майно", - наголосив архієпископ.

Ще на цю тему