Андрій Клименко: ймовірно, наступний етап війни розпочнеться з моря / Фото

09:21 11.02.2019

Новітні швидкісні російські десантні катери «БК-16» виявлено серед великогабаритних вантажів на Керченській поромній переправі, яка несподівано відновила роботу в перші дні лютого.

На одній з опублікованих у керченських ЗМІ фотографій видно, що з порома на тягачі переміщається вантаж, накритий білим полотном і за контурами схожий на невеликий корабель.

Військові експерти, яким QHA media показало фотографії, припустили, що, ймовірно, це швидкісний десантний катер «БК-16» виробництва концерну «Калашніков», який порівняно нещодавно надійшов на озброєння російського військово-морського флоту. Перші два катери були передані ВМФ Росії в лютому минулого року. Як варіант називається дуже схожий зовні десантно-штурмовий катер «Раптор», проте більшість схиляється до «БК-16». Вони також підтвердили, що на фото — з’їзд з поромної переправи в Керчі.

Керівник проекту «Майдан закордонних справ» та головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко,висловив QHA media припущення, що це катер «БК-16», який був закладений у березні минулого року на «Рибінській верфі», розташованій на Волзі у Ярославській області (РФ). Протягом року новий катер цілком міг бути побудований.

«Ще один новий десантно-диверсійний катер для ближньої зони. Можливий одержувач катера — Росгвардія, спецзагін з охорони Керченського мосту. Або загін «ПДСЗ» (Підводні диверсійні сили і засоби) Чорноморського флоту», — зазначає Клименко.

Уже після окупації Криму, у березні 2018 року в Севастополі було завершено будівництво нової берегової бази для 102-го окремого загону боротьби з ПДСЗ Чорноморського флоту Росії. Цілком ймовірно, що катер «БК-16» призначений для цієї бази, припускає експерт.

«Підводні Диверсійні Сили і Засоби» (ПДСЗ) — це бойовий підрозділ спеціального призначення військово-морських сил Росії. Перший загін по боротьбі з підводними диверсійними силами на Чорноморському флоті створили у 1967 році. Поштовхом до їхнього створення послужила загибель лінкора «Новоросійськ»: він затонув у жовтні 1955 року на рейді Севастополя від підводного вибуху. Офіційною версією став підрив на міні часів війни, але були підозри, що лінкор підірвали невідомі диверсанти.

У способі доставки військового катера сушею і поромом Клименко, втім, не побачив нічого незвичайного. Катери як правило доставляють або поїздом або на баржі річками, або на трейлері. Оскільки річки зараз замерзли, обрано такий спосіб переміщення.

За словами Андрія Клименка, остаточно сказати про призначення катера і місце його дислокації можна буде у залежності від того, де саме його будуть готувати до спуску на воду — в Керчі або у Севастополі.

Що стосується цілей поставки цього та інших катерів до Криму, то вона цілком укладається в логіку триваючої з квітня минулого року ескалації в Азово-Чорноморському регіоні та посилення військової присутності Росії.

Клименко вважає цілком зрозумілим те, що Росія продовжує посилювати свій флот в окупованому Криму і в регіоні у цілому. Цим вона активно займалася упродовж минулої осені, і зараз активізується перед початком весняної навігації.

“Баланс був і залишається таким, що не тільки Азовське, але й Чорне море — це «російські озера». Росіяни готуються до весни. Було велике перекидання прикордонних корветів у вересні-жовтні минулого року в Азовське море з Балтики, з Білого моря і з Каспію. Перекинули 7 штук. Поспішали встигнути до кінця річкової навігації. Річки у них розкриються у квітні. Значить ці кораблі потрібні їм у березні-квітні …

Необхідно привертати увагу до моря. Я вже не перший місяць публічно кажу, що з високою ймовірністю наступний етап війни почнеться з моря. І цей катер («БК-16») теж вкладається до цієї гіпотези. А у нас в країні до цих пір переважає сухопутне мислення, тому що історично ми звикли воювати на конях, тачанках, танках і бричках”.

Наразі невідомо, скільки ще катерів цієї модифікації планується таким чином перекинути до окупованого Криму.

Також поки незрозуміло, чи можна говорити про підготовку Росією якихось спецоперацій поблизу Криму, в Азовському або Чорному морі проти українських ВМС. Наприклад, для протидії черговому проходу українських кораблів через Керченську протоку, який був раніше анонсований українською стороною.

Довідка:

Російські катери проекту 02510 “БК-16” виробництва концерну “Калашніков” призначені для операцій в морських прибережних зонах, протоках, гирлах річок і на озерах, а також перевезення особового складу, висадки десанту на необладнане узбережжя та його вогневої підтримки, боротьби з піратством і тероризмом. Характерними особливостями таких катерів є можливість переміщення з високою швидкістю, наявність великого десантного відсіку з великою кількістю сидінь, а також можливість підходу безпосередньо до берега з подальшою висадкою бійців. Озброєння катера дозволяє знищувати різні цілі як на воді, так і на суші. Воно може включати у себе до 4 кулеметів калібру 7,62-мм або 2 кулемети — калібру 12,7-мм, а також автоматичні гранатомети калібру 40-мм.

Що стосується бойового застосування БК-16, то російські ЗМІ пишуть, що є непідтверджена інформація про використання одного з катерів російським спецназом у Сирії.

Ще на цю тему