На військовому міжнародному форумі щодо морської стратегії Укріїни виступили з доповідями редактори BlackSeaNews / Фото

16:18 25.06.2018

У Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського протягом двох днів проходив Міжнародний науковий форум «Морська стратегія держави. Розвиток та реалізація морського потенціалу України».

У заході взяли участь представники органів державної влади, структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Військово-Морських Сил Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, фахівці оборонних підприємств, науково-дослідних установ та вищих навчальних закладів, експерти країн-членів НАТО. 

Експерти "Майдану Закордонних Справ" виступили з доповідями:
"Мілітаризація Криму, зміна військового балансу в регіоні та можливі сценарії" (А. Клименко)
"Трофейна" економіка" в ОПК окупованого Крима та її роль в мілітаризації Чорного моря" (Т. Гучакова).

Про це повідомила прес-служба Національного університета оборони України імені Івана Черняховського.

Метою заходу було визначення доцільних напрямків реалізації морської стратегії держави у сучасних умовах, основних проблем розвитку морського потенціалу України та розроблення рекомендацій щодо шляхів їх вирішення з урахуванням іноземного досвіду.

Науковий форум такого рівня проходить в університеті вже вчетверте. Особливість цьогорічного заходу полягала в тому, що він відбувався в умовах активізації Росією своїх агресивних гібридних дій в Азовському морі: протягом останніх двох місяців противник суттєво наростив спроможності флотського угруповання в цьому морі, у тому числі шляхом перекидання сил Каспійської флотилії. Такі дії противника свідчать про його наміри і надалі здійснювати комплексний негативний вплив на економіку та інші сфери діяльності України.

Головна увага учасників форуму була приділена актуальним питанням аналізу ризиків та викликів національній безпеці України на морі та способів їх нейтралізації. За підсумками роботи опрацьовано пропозиції, які будуть надані органам державного та військового управління для врахування під час прийняття рішень з питань реалізації морської стратегії держави та розвитку військово-морських спроможностей України.