У Криму будується друга злітно-посадкова смуга на війсковому аеродромі «Бельбек» / Фото

11:59 02.05.2018

Станом на кінець квітня у Криму поблизу м. Севастополь виявлено будівництво другої посадкової смуги на військовому аеродромі «Бельбек».

Дані отримані за допомогою космічної зйомки, повідомляє Мінестерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Згідно зі знімками, на території аеродрому зараз активно ведуться грунтові роботи, які були розпочаті у січні поточного року і є підготовчим етапом до проведення асфальтобетонних робіт з будівництва нової злітно-посадкової смуги (ЗПС), які також вже розпочато. Нова смуга розташована паралельно до вже існуючої ЗПС і матиме довжину близько 4 тис. м.

На самому будівельному майданчику зафіксовано близько 60 одиниць будівельної техніки та, ймовірно, цементний міні-завод. Крім того, на стоянках аеродрому зафіксовані 9 літаків МіГ-29, 1 — Ан-26, 26 — Су-27, а також майже 100 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

Будівництво додаткової смуги для цивільних потреб створює нові можливості для порушення українського та міжнародного законодавства міжнародними авіакомпаніями та може свідчити про наміри окупаційної влади створити резервні шляхи сполучення півострова з територією РФ на випадок перебоїв у роботі аеропорту «Сімферополь», або невдачі з проектом будівництва Керченського мосту.

Водночас, з відкритих джерел відомо, що будівництво проводить Міністерство оборони РФ. Що також може свідчити про наміри посилення військової присутності РФ на території окупованого півострова, в тому числі у частині військово-повітряних сил та сил протиповітряної оборони. До того ж, зафіксовані параметри нової ЗПС, свідчать про те, що після завершення будівництва, аеродром «Бельбек» зможе приймати всі типи літаків військової авіації, включаючи стратегічну.

Довідково: аеродром «Бельбек» є аеродромом спільного базування на якому з 90-х років була розташована 204 бригада тактичної авіації Повітряних сил Збройних сил України, а також виконувалися цивільні рейси з перевезення пасажирів. З 2002року «Аеропорт «Бельбек» отримав статус міжнародного.

Після анексії Криму Російською Федерацією у 2014 р., аеродром «Бельбек» обслуговував виключно військово-повітряні сили РФ і цивільні рейси не здійснювались. Натомість, на його базі були розташовані два авіаційні полки ВПС РФ.

Ще на цю тему