Британська розвідка розповіла про наслідки удару ЗСУ по аеродрому Бельбек у Криму

13:30 10.02.2024

Розвідувальне співтовариство Міністерства оборони Великої Британії оцінює, що останній удар сил України по аеродрому Бельбек в окупованому Криму ще більше підірвав потенціал російської авіації.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в огляді британської розвідки від 10 лютого.

Там нагадують, що 31 січня Україна завдала удару по російському аеродрому Бельбек у Криму, в результаті чого був знищений "бункер координаційного центру радіолокаційного контролю".

"Це майже напевно погіршить здатність Росії координувати повітряну діяльність у Чорноморському регіоні, збільшуючи залежність від і без того перевантаженого парку літаків A-50, а також на все більш виснажених досвідчених фахівців, які можуть керувати повітряними операціями", – йдеться в огляді.

Як пояснює британська розвідка, російська доктрина передбачає значну роль наземних пунктів управління для координації повітряних сил, особливо винищувачів, зокрема й в умовах повномасштабного вторгнення в Україну.

Розвідка Британії: Після втрати А-50 РФ використовує новий літак, але обережніше
З огляду на необхідність дій в Україні, припускають автори огляду, "майже напевно, що російські пілоти і наземний персонал зараз страждають від бойової втоми".

"Будь-які подальші удари по критично важливих вузлах координації в Криму майже напевно посилять цей тиск, створюючи підвищену ймовірність помилки або прорахунку", – підсумовують там.

Нагадаємо, 31 січня в різних містах в окупованому Криму пролунали вибухи, над аеродромом "Бельбек" було видно дим. За даними джерел "Української правди" в ЗСУ, удар по аеродрому завдали крилатими ракетами.

Ще на цю тему