Незаконні візити іноземних громадян на територію окупованого Криму в грудні 2017 – січні 2018 р. Підсумки моніторингу

19:15 02.03.2018

Даниїл ХМЕЛЬНИК, BlackSeaNews

Моніторингова група «Майдану закордонних справ», «Інституту чорноморських стратегічних досліджень» і BlackSeaNews підбила підсумки моніторингу незаконних візитів іноземних громадян на окупований Кримський півострів у грудні 2017 та січні 2018 року.

Взимку окупований Росією Крим виявився не надто привабливим для іноземних гостей. Вдалося ідентифікувати всього 8 іноземних громадян (крім росіян).

Італійські джазмени дали концерти у Сімферополі, безкоштовно виступили у селищі Гвардійське та провели для студентів Сімферопольського музичного училища ім. П.І. Чайковського творчу зустріч і майстер-клас «Сучасна імпровізаційна музика». Музиканти вже відвідували окупований Росією Крим раніше. 3 лютого 2016 року Андреа Манзоні, Лука Курчо та Андреа Беккарі виступили з концертом у Сімферополі. Головне управління Національної поліції України в Криму та Севастополі розпочало розслідування. 9 лютого розпочате досудове розслідування за кримінальними провадженнями, передбачене ч.2 ст.332-1 КК України.

Ще один італієць – Джульєтто Кьєза, журналіст і публіцист із прокремлівською позицією. У грудні відвідав Кримський «федеральний» університет ім. В.І. Вернадського (до окупації – Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського) й зустрівся з головою окупаційної «влади» Криму Сєргєєм Аксьоновим. Його планують оголосити почесним професором КФУ.

Також Кьєза заявляв, що уповноважений представляти в Криму некомерційну організацію у сфері охорони культурної спадщини ItaliaNostra, яка збирається надати допомогу Криму з питань внесення руїн генуезьких фортець, що збереглися на півострові, до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Раніше Кьєза неодноразово бував в окупованому Криму у складі різноманітних «делегацій» і планує приїхати до Криму як «іноземний спостерігач» на майбутніх виборах президента Росії. У червні 2017 року він, у складі групи іноземних журналістів, відвідав будівництво мосту через Керченську протоку у рамках першого міжнародного медіафоруму «Відкритий Крим: на власні очі», зняв про це фільм і показав його на своєму каналі «Pandora TV». Минулого року Кьєза у складі делегації приїжджав до Севастополя.

Ще одна помітна особа, що відвідала Крим, - американець з Техасу, колишній військовий інженер армії США, а нині – відеоблогер, орієнтований на англомовну публіку і бойовик у лавах терористів «ЛДНР» Рассел Бентлі. У численних інтерв’ю російським виданням його представляють пересічним забезпеченим американцем, який продав своє майно, аби «у пошуках справедливості» вирушити на схід України «боротися з фашизмом». Насправді ж – торговець наркотиками, контрабандист, член міжнародного злочинного угруповання з торгівлі наркотиками. У 1996 році окружним судом Міннеаполіса засуджений до п’яти років і трьох місяців позбавлення волі. Воює на Донбасі з січня 2015 року в загоні «Суть часу», батальйон «Хан». Брав участь у штурмі Донецького аеропорту. 

Грудень 2017

Герберт Шлайр

Австрія

Генеральний директор австрійської школи бізнесу Blue Danube Business School, провів для студентів ялтинської Гуманітарно-педагогічної академії Кримського федерального університету ім. В.І. Вернадського серію майстер-класів з професійного бізнес-планування

Гаяне Еліазян

Вірменія

Завідуюча відділу консервації та реставрації Інституту старовинних рукописів Матенадаран імені св.Месропа Маштоца, брала участь у ІІІ Міжнародному форумі літературних музеїв у Ялті

Ніколай Малишевский

Білорусь

Кандидат політичних наук, історик, політолог, публіцист, автор-укладач книги «Флотоводці Білої Русі», що була представлена на однойменній російсько-білоруській конференції у Севастополі

Андреа Манзоні / Andrea Manzoni

Італія

Джазмен, дав концерти в Криму, раніше відвідував окупований Криму у лютому 2016 року

Андреа Беккаро / Andrea Beccaro

Італія

Джазмен, дав концерти в Криму, раніше відвідував окупований Криму у лютому 2016 року

Джульєтто Кьєза / Giulietto Chiesa

Італія

Письменник, журналіст і громадський діяч, провів зустріч зі студентами у Сімферополі, відвідував окупований Крим раніше

Рассел Бентлі /

Russell Bonner Bentley

США

Бойовик у лавах «ДНР», позивний «Техас», брав участь у церемонії покладання квітів у Севастополі, брав участь у зйомках фільму «Русскій реактор» мотоклубу «Нічні вовки»

Січень 2018

Лусіан Кім / Lucian Kim

США

Репортер американського каналу NPR, мандрував окупованим Кримом

 

* * *

Моніторинг порушень міжнародних санкцій до РФ та правового режиму на тимчасово окупованій території Криму здійснюється за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів

Ще на цю тему