У Болгарії поліція погрожує арештом голові української діаспори, яка обурилася російською пропагандою на держТБ

12:25 02.04.2018

Голову Спілки українських організацій у Болгарії «Мати Україна», громадянку Болгарії українського походження Олену Коцеву викликали до поліції для надання пояснень щодо нібито обурливого коментаря на адресу очільника РПЦ Кирила (Гундяєва).

Про це повідомляє місцеве українсько-болгарське видання Укр.Бг, передає Еспресо.

Підставою для виклику Коцевої став її коментар у мережі під матеріалом з назвою «Посольство України обурилося заявою Патріарха Кирила», в якому вона, зокрема, написала наступне:

«Як громадянка Болгарії і українка я до глибини душі обурена російською пропагандою, яка струмує в вечірньому ефірі БНТ (Болгарського національного телебачення — ред.). Інтерв'ю з патріархом Кирилом є 100-відсотковою провокацією проти України і проти Болгарії. Журналістам в БНТ має бути соромно. Якщо вирішили ставити питання, пов'язані з агресією РФ проти України, то могли хоча б трохи дізнатися про оцінки дій РФ проти України в світі. Чи ви не бачите далі свого носа?».

У поліцейському управління повідомили, що викликали жінку з приводу обурливого коментаря про «нахабне і брехливе інтерв'ю по БНТ про пана Гундяєва, за сумісництвом патріарха РПЦ».

За словами Коцевої, у Головній дирекції по боротьбі зі злочинністю (ГДБОЗ) її попросили написати пояснення з приводу свого коментаря і пообіцяти не повторювати подібного. Однак через відмову це зробити співробітник поліції, як стверджує керівник української діаспори, почав погрожувати їй і обіцяв затримати на 24 години.

Після втручання адвоката на Коцеву був складений протокол, в якому її попередили, аби вона надалі «не загрожувала безпеці країни і поводилася згідно із законом».

Коцева наголошує, що й надалі захищатиме інтереси України та українців у Болгарії й підкреслює, що не згодна зі сталінськими і радянськими методами розправи з непокірними, з тими, хто називає речі своїми іменами.

«Я приходитиму на Шипку з українським та болгарським прапорами! І якщо їх у мене конфіскують, то я пошию нові! Я продовжу шанувати болгар, українців, румунів і інші народи, які віддали свої життя за свободу своєї батьківщини... Я розчарована та обурена тим, що на 11 році демократії в Болгарії, повноправного членства нашої країни в ЄС і НАТО, в рік Болгарського головування в Раді ЄС і запевнення Європи на рівні уряду в тому, що Болгарія є надійним партнером ЄС, ви, панове з ГДБОЗ і МВС, продовжуєте служити чужим інтересам. Сором, ганьба вам як державній структурі, яка живе на наші гроші від наших податків!», — підсумувала вона.

Своєю чергою посольство України в Республіці Болгарія закликало керівництво Міністерства внутрішніх справ Республіки Болгарія організувати службове розслідування за фактом порушення гарантованих Конституцією Болгарії свобод громадянки Олени Коцевої.

Дипломати також висловили сподівання, що згаданий прикрий інцидент не має будь-якого політичного підґрунтя і є помилковим перевищенням повноважень органів поліції під час вжиття упереджувальних заходів щодо унеможливлення створення «загроз» на адресу патріарха РПЦ Кирила з боку Коцевої.

Коцева та очолювана нею організацію постійно займає активну проукраїнську позицію в громадському житті Болгарії. Наприклад, ними було організовуються збори коштів для українських військових й проводяться мітинги проти російського вторгнення в Україну.

Ще на цю тему