Греція скоро відпустить в Україну 26 моряків із арештованих суден - МЗС

12:14 16.03.2018

Генеральний прокурор Греції пообіцяла Міністерству закордонних справ України, що 26 українців — членів екіпажів заарештованих у Греції трьох іноземних суден — незабаром зможуть повернутися в Україну.

Про це заявив на брифінгу в четвер, 15 березня, заступник директора Департаменту консульської служби — начальник Управління консульського забезпечення Василь Кирилич, повідомляє Укрінформ.

«Ключовим нашим клопотання до грецької сторони є ухвалити фінальні рішення і надати можливість громадянам України — членам екіпажів іноземних суден, заарештованих у Греції, повернутися в Україну. Генеральний прокурор Греції пообіцяла, що рішення не забаряться і будуть швидкими. Вона підкреслила, що члени екіпажів не є затриманими, отже після ухвалення рішення щодо вантажу і власне суден члени екіпажів зможуть повернутися в Україну», — сказав Кирилич.

Він уточнив, що йдеться про наших співвітчизників — членів екіпажів суден Mekong Spirit, RC 300-97 та Andromeda, які до завершення слідчих дій і винесення фінальних рішень не можуть залишити територію Греції.

Кирилич зазначив, що українська сторона висловила тривогу і нерозуміння з приводу того, чому впродовж тривалого часу, зокрема, у випадку RC 300-97 це майже 15 місяців, а Mekong Spirit уже 10 місяців, не ухвалено рішень по суті справи, внаслідок чого члени екіпажів не можуть повернутися на батьківщину.

Зокрема, Mekong Spirit, власником якого є швейцарська компанія, було затримане грецькою поліцією 25 травня 2017 року за підозрою у перевезенні товарів воєнного призначення. Членами його екіпажу є 17 громадян України, у тому числі капітан. Наразі, поки триває слідство, члени екіпажу перебувають на судні, а капітан живе в Афінах.

На затриманому в листопаді 2016 року судні RC 300-97 перебуває 7 членів екіпажу — громадян України. За словами Кирилича, під час відрядження до Греції він відвідав судно і побачив, що воно перебуває у незадовільному технічному стані.

Членами екіпажу затриманого 6 січня 2018 року судна Andromeda є 2 громадян України — капітан і його старший помічник. Наразі, на етапі досудового слідства, вони перебувають в одному із закладів тримання у місті Пірей поблизу Афін.

Кирилич поінформував, що під час зустрічей з грецькою стороною обговорювалося питання про можливість надання нашим співвітчизникам права на виїзд до України із зобов'язанням у разі потреби з'являтися до генконсульства Греції в Одесі.

«Ця пропозиція не була відхилена, вона опрацьовується. Ми сподіваємося, що вона буде розглянута в контексті ухвалення фінальних рішень і власне звільнення громадян України, які перебувають у Греції», — зазначив заступник директора Департаменту консульської служби МЗС.

Ще на цю тему