ЄС не визнає вирок Балуху та вимагає звільнення всіх бранців Кремля у Криму

13:01 19.01.2018

Євросоюз заявляє про чергові порушення прав людини у Криму, не визнає вирок українському активісту Володимиру Балуху та вимагає негайного звільнення усіх протиправно ув'язнених на території анексованого Росією півострова українських громадян.

Про це йдеться в оприлюдненій у п'ятницю заяві Європейської служби зовнішньої діяльності, повідомляє Укрінформ.

«Володимира Балуха, який виступав проти нелегальної анексії Кримського півострова Росією, засуджено на три роки і сім місяців ув'язнення судом на території півострова, юрисдикції якого ЄС не визнає», — зазначається у заяві.

Також в ЄС вимагають надати належну медичну допомогу кримськотатарському активісту Бекіру Дегерменджі, якого було ув’язнено у листопаді 2017 року та стан здоров'я якого є важким.

«Міжнародні спостерігачі з прав людини повинні отримати повний, вільний та безперешкодний доступ на півострів. Євросоюз очікує, що усі протиправно утримувані українські громадяни та нелегально анексованому Кримському півострові і в Росії будуть звільнені якнайшвидше», — наголошується у заяві.

В ЄС вкотре запевнили у продовженні повної імплементації політики невизнання нелегальної анексії Криму і Севастополя.

16 січня Роздольненський «райсуд» в окупованому Криму засудив активіста Володимира Балуха за сфабрикованим звинуваченням у зберіганні боєприпасів до 3 років і 7 місяців колонії-поселення та штрафу у розмірі 10 тис. російських рублів (близько 4,6 тис. грн). Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію. Так, у грудні 2013 року, з початком Майдану, Володимир закріпив на даху свого будинку прапор України, який був там також після так званого «референдуму». Він також неодноразово заявляв, що не визнає заяв РФ про приєднання Криму.

57-річного кримськотатарського активіста Бекіра Дегерменджі було затримано із застосуванням грубої сили й ув'язнено 23 листопада 2017 разом із трьома іншими кримськими татарами. Затримання сталося в ході спецоперації російських силовиків з метою провокації активістів кримськотатарського національного руху. В результаті спроби затримання від інфаркту померла 83-річна Веджіє Кашка. Проти чотирьох затриманих (Асан Чапух, Бекір Дегерменджі, Руслан Трубач, Кязим Аметов) було порушено кримінальну справу за підозрою в нібито здирництві. Дегерменджі має 3 групу інвалідності й страждає від бронхіальної астми.

Ще на цю тему