Оператори ГТС України і Румунії готуються до прямої взаємодії

14:43 09.11.2017

Україна і Румунія ведуть активну підготовку до переходу на пряму взаємодію між операторами ГТС після завершення дії у 2019 році контракту між НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром».

Про це повідомляє прес-служба ПАТ «Укртрансгаз», передає Укрінформ.

Як зазначається, перехід на пряму взаємодію між операторами ГТС можливий за умов приведення цього контракту у відповідність з українським та європейським енергетичним законодавством.

«На сьогодні ПАТ «Газпром», посилаючись на положення діючого контракту, штучно блокує впровадження європейських практик і підходів на точках з’єднання української та європейської ГТС. Рішення цієї проблеми є однією з вимог української сторони в рамках розгляду справи у Стокгольмському арбітражі між НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром», — зазначили в Укртрансгазі.

З 1 липня по 1 вересня оператори ГТС України і Румунії проводили консультації з учасниками ринку щодо бізнес-правил згідно з проектом прямої угоди про взаємодію для точки з’єднання між ГТС України і Румунії «Медіашу Ауріт / Теково».

Отримано відповіді від п’яти компаній, що працюють або планують працювати на ринках природного газу України і Румунії, які привітали перспективу впровадження європейських правил на даній точці з’єднання.

Ще на цю тему