Морська охорона України провела планове обстеження морської зони в районі вкрадених Росією газових родовищ / Відео / Фото

12:30 11.09.2017

Корабель Морської охорони Григорій Куроп’ятников провів планове обстеження Виключної (морської) економічної зони України в районі газових родовищ.

Держприкордонслужба України знов ініціювала роботу міжвідомчої групи на борту корабля саме в районі розташування газових родовищ.

Таким чином, прикордонники спільно з представниками НАК «Нафтогаз України», ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз», військової прокуратури, прокуратури АР Крим, ГУ національної поліції АР Крим, Державного геологічного контролю, Державної служби екологічної інспекції, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та за безпосередньої участі постійного представника Президента України в АР Крим, провели обстеження всіх діючих родовищ у Північно-Західній частині Чорного моря - Штормове, Архангельське, Голіцинське, Одеське.

Метою виходу міжвідомчої групи була перевірка отриманої інформації про активізацію діяльності на деяких ділянках Чорноморського шельфу, переміщення анексованих Росією самопідйомних плавучих бурових установок, поставка додаткового обладнання, що може свідчити про проведення незаконної діяльності із видобутку окупаційною владою Криму природних ресурсів, що належать Україні.

У грудні 2016 року на підставі роботи аналогічної міжвідомчої групи був складений акт про виявлені правопорушення у В(м)ЕЗ України, що було покладено в основу подачі судових позовів та наразі розглядається в міжнародних судах.

Однак тоді агресивно-провакаційні дії СКР Пытливый ЧФ РФ не дали можливості кораблю Морської охорони наблизитися до інших родовищ, крім Одеського.

А рівно рік тому, під час переходу КрМО Поділля через Каркінітську затоку та в подальшому з наближенням до Голіцинського і Одеського газових родовищ, ЗС РФ застосували винищувач та кораблі ВМС. Су-24 небезпечно маневрував на малій висоті, а СКР Сметливый із наведеною на прикордонний корабель артилерійською установкою та СРЗК Приазовье ЧФ РФ, йшли на зближення, створюючи передумови до навігаційних подій.

Цього разу корабель Морської охорони Григорій Куроп’ятников зумів обстежити близько двох десятків об’єктів на чотирьох родовищах.

Вкотре зафіксовано наявність озброєних людей, які при наближенні корабля Морської охорони займали бойові позиції, а подекуди й просто демонстративно, не ховаючись, наводили зброю в бік корабля. При радіоопитуванні екіпажу бурових платформ, персонал визнав їх належність Російській Федерації та стверджував, що вони перебувають у нейтральних водах, не порушуючи законів. Однак проведення робіт з видобичі газу не підтверджують. В той самий час, фахівцями НАК «Нафтогаз України», ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз» компетентно було засвідчено, що на декількох МСП наявне обладнання, яке красномовно підтверджує проведення робіт із оновлення, переустановки чи ремонту механізмів та приладів, а значить, вони використовувались для бурових робіт. А на СПБУ «Крим-1» (перейменована «Україна») в Одеському газоконденсатному родовищі зафіксовано процес буріння свердловини.

Діючи в рамках законодавства України та норм міжнародного права, корабель Морської охорони попередив всі об’єкти на всіх родовищах, про фіксацію правопорушення з їх боку та неприпустимість продовження незаконної діяльності у В(м)ЕЗ України.

З появою в районі Одеського родовища СРЗК Приазовье ЧФ РФ корабель Морської охорони Григорій Куроп’ятников, відповідно до вимог міжнародної конвенції, повідомив його про наявність озброєних людей на спорудах та об’єктах для відповідного реагування. Від запропонованої допомоги з боку українських прикордонників, у випадку необхідності термінового реагування на ситуацію, корабель ЧФ РФ відмовився, обмежившись цього разу рекомендацією триматися осторонь, не провокуючи та не відтісняючи корабель Морської охорони України.

За результатами обстеження родовищ міжвідомчою групою складено акт про виявлені правопорушення, який передано для подальшого реагування у військову прокуратуру.

Фото сайта dpsu. gov. ua

Ще на цю тему