Кримська бібліотека

cover

Справжні особливості кримського курортного сезону 2023. «Туризм» в камуфляжі

19 серпня 2023
Гігантський – втричі більший – сплеск обороту роздрібної торгівлі в Криму та Севастополі на початку 2023 року зумовлений виключно наявністю величезної кількості російських військових – тобто чоловіків із гарним апетитом. Переважна частка «нових кримських туристів» у 2022-23 роках вдягнута в армійський камуфляж російської армії. А ще є «новий медичний туризм» у вигляді лікування багатьох тисяч поранених солдат та передачі для цього цивільних лікарень, а також «живий щит» у вигляді дітей в Артеку...
cover

Крим під час Великої війни. (2) «Нові форми туризму»: екстремальний туризм під обстрілами. Кількість екстремалів

05 серпня 2023
Не треба бути професіоналом в туризмі, щоб уявляти принципову несумісність туризму і військових дій. Отже для розуміння кримських реалій високого туристичного сезону 2023 достатньо подивитись на перелік атак дронів по військовим об'єктам в окупованому Криму з 1 червня по 30 липня 2023 і інструкції туристам по проїзду мостом через Керченську протоку. За перші 2 місяці літнього сезону 2023 в окупованому Криму сталося, як мінімум, 39 атак з використанням дронів та ракет на військові та інфраструктурні об'єкти. 10 з них безпосередньо вплинули на транспортні перевезення – автомобільні та/або залізнічні.
cover

Крим під час Великої війни. Ситуація в окупованому Криму в  2022-2023 роках. Воєнний контекст (1)

07 червня 2023
Початок Великої війни 24 лютого 2022 кардинально змінив всю ситуацію на окупованому Кримському півострові. Спочатку у нього з’явилася нова найголовніша функція – військовий плацдарм для нападу. Але з середини 2022 року війна прийшла безпосередньо до Криму. Надалі він перетворився з тилу армії, що перемагає, у найближчий тил армії, що зазнає поразки. А у 2023 це перетворилося на принципово нову атмосферу очікування українського наступу. Це очікування наступу та підготовка до оборони впливає на всі сфери економічного життя...
cover

Перебування військових кораблів РФ в Середземному морі на 7 березня 2022

07 березня 2022
Формування в лютому 2022 величезної "Середземноморської ескадри" за рахунок Північного, Балтійського та Тихоокеанського флотів РФ дозволило ЧФ РФ повернути велику кількість кораблів до Чорного моря за декілька днів до нападу на Україну. Крім того, РФ перебазувала до Чорного моря 7 десантних кораблів, включно з 6 ВДК Північного та Балтійського флотів. Однак із-за перекриття Босфору РФ не вдалося перебазувати до Чорного моря додаткові ракетні надводні кораблі, що поставило під сумнів можливу десантну операцію на українському узбережжі поблизу Одеси
cover

Підвищення ризиків. Перешкоджання трафіку в Чорному та Азовському морях з боку РФ у зв'язку із закриттям морських районів для військових навчань на 15.02.2022

15 лютого 2022
В цьому аналітичному огляді презентуються стислі результати та висновки, що зроблені Моніторинговою групою «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews за підсумками моніторингу перешкоджання трафіку в Чорному та Азовському морях Російською Федерацією у зв'язку із закриттям морських районів для військових навчань або під приводом військових навчань станом на 15 лютого 2022 року
cover

Ризики для міжнародної безпеки в Азово-Чорноморському регіоні в листопаді – грудні 2021 року. Аналітичний огляд

20 грудня 2021
РФ продовжує активну підготовку до війни – перш за все, до диверсійних та десантних операцій на суші та на морі. Можливі нові перешкоди морським перевезенням в Азовському та Чорному морях. Не можна виключати десантну операцію на узбережжі Азовського моря. Ступінь ризиків підвищиться в період Новорічних свят та під час зимових Олімпійських ігор в Китаї. Присутність в Чорному морі кораблів НАТО є суттевим компенсатором ризиків.
cover

Економіка окупованого Криму. Експортна катастрофа / 2014-2021

23 листопада 2021
У 2013 році експорт за кордон з Кримського півострова становив 904,9 млн доларів, а імпорт – 1,044 млрд доларів США (з міста Севастополь – відповідно 99,8 та 106,9 млн. долл.). Експорт з окупованого Криму у 2020 році порівняно з останнім передвоєнним роком зменшився в доларовому еквіваленті в 26,7 разів, а експорт з Севастополя – у 21,2 разів. Зменшення імпорту за той же період склало по Криму 25,4 разів та по Севастополю – 21,4 разів.
cover

«Трофейна економіка». Скільки риби видобуває Росія в захоплених водах навколо Криму / 2014-2021

23 листопада 2021
В останні роки РФ припинила оприлюднювати дані щодо власне «кримського улову», але оцінити масштаб придбань окупантів в цій галузі не важко. Якщо порівнювати російський видобуток тільки у Чорному морі по окремих видах риби, то можна побачити, що за п’ять років (2015–2019) вилов шпрота зрос в 3,9 разів у порівнянні з п'ятьма останніми передвоєнними роками. Вилов калкану збільшився у 9,2 разів, а ставриди – у 20.
cover

Стан водопостачання в окупованому Криму / 2014-2021

23 листопада 2021
В Стратегії деокупації Криму говориться: «Україна забезпечує створення умов для організації водопостачання Кримського півострова після звільнення тимчасово окупованої території та відновлення на цій території конституційного ладу України». Разом з тим, ризики можливої військової спецоперації РФ на території Херсонської області,звідки розпочинається Північно-Кримський канал, залишаються актуальними.
cover

Правда про Кримський окупаційний бюджет, малий та середній бізнес, зарплати та пенсії в умовах окупації / 2014-2021

23 листопада 2021
За рівнем дотаційності окупований Крим перебуває в одній групі з найбільш дотаційними регіонами РФ – з республіками Північного Кавказу (Чечня, Інгушетія, Карачаєво-Черкесія, Дагестан) та з такими віддаленими територіями, як Алтай, Тива та Чукотка. У 2020 році Крим увійшов до переліку 10 найбільш неблагополучних за матеріальним становищем населення «російських регіонів» – 76 місце з 85 за рівнем доходів та 78 місце за динамікою споживчого попиту
cover

«Трофейна економіка». Мілітаризація Криму як фактор промислового зростання / 2014-2021

21 листопада 2021
Зростання промислового виробництва в окупованому Криму відбувалося за рахунок забезпечення кримських підприємств військовими замовленнями. Але в умовах міжнародних санкцій та конкуренції російського ВПК за держзамовлення, у найближчі роки кримські суднобудівельні заводи вже навряд чи будуть закладати нові кораблі – будуть добудовувати ті, що вже розпочаті на заводі «Залив», перш за все – десантно-штурмові вертольотоносці. Головною діяльністю решти кримських заводів стане судноремонт. Це означає збільшення завантаження заводів в Севастополі.
cover

Зворотна структурна перебудова економіки Криму в умовах окупації – повернення до СРСР / 2014-2021

21 листопада 2021
Станом на листопад 2021 року можна зробити такі основні висновки щодо зворотної перебудови кримської економіки: програма переозброєння Чорноморського флоту РФ новітніми ракетними кораблями завершується; в основному завершено формування на Кримському півострові військово-промислової бази для обслуговування потреб окупаційного угруповання військ РФ; військово-стратегічне значення Кримського півострова для РФ кардинально посилилося, і цей процес ще більше прискорився після завершення будівництва Керченського мосту в зв'язку з поліпшенням логістики.
cover

Інвестиції в Криму. Що фінансує «кримська» Федеральна цільова програма РФ / 2014-2021

20 листопада 2021
За даними Росстату, за роки окупації інвестиції в основний капітал в Криму та Севастополі становили відповідно 11,0 та 2,2 млрд USD. З них за бюджетні кошти – 7,5 млрд USD (68%) в Криму та 1,6 млрд USD (73%) в Севастополі. Таким чином, реальна природа інвестицій в окуповану територію свідчать про те, що в умовах міжнародних санкцій Крим за визначенням не може стати інвестиційно привабливою територією. Він є та залишатиметься фінансовим тягарем для бюджету держави-окупанта.
cover

Окупований туризм. Як змінився туристичний потік в Криму / 2014-2021

20 листопада 2021
Після окупації курорти та туризм на фоні мілітаризації перестали бути пріоритетною сферою економіки Криму в бюджетному та інвестиційному сенсі. Офіційні оцінки туристичного потоку в Криму мають пропагандистський характер і є завищеними в 2-3 рази. Реальний розмір туристичного потоку до окупованого Криму складає 2,5 млн осіб – в 1,6 рази менше, ніж розрахункова оцінка кількості туристів до окупації (4 млн) та в 3, 2 рази менше, ніж в радянські часи (8 млн осіб).
cover

«Трофейна економіка». Пограбування вкраденого українського шельфу Чорного моря / 2014-2021

20 листопада 2021
Упродовж 2014-2021 Росія, порушуючи норми Конвенції ООН з морського права, здійснює незаконний видобуток вуглеводнів в акваторії Азовського і Чорного морів поблизу окупованого Криму. У 2021 внаслідок міжнародних санкцій, які забороняють експорт до РФ  обладнання для видобування газу на морському шельфі, обсяг видобутку газу знизився до показників 2012 року.