UA EN

Гаазький трибунал розпочинає слухання щодо компенсації Нафтогазу за втрачені об'єкти та вигоду в Криму

10:20 22.02.2022

Арбітражний трибунал в Гаазі розпочинає слухання щодо визначення розміру компенсації Нафтогазу за втрачену можливість використовувати активи в Криму. 

Про це повідомив глава НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, пише ZN,UA.

«Наші стратегічно важливі енергетичні інвестиції стали однією з основних мішеней РФ під час анексії українського півострова у 2014 році. Росія незаконно присвоїла український Крим і вже 8 років користується тим, що належить українцям, зокрема і національній компанії “Нафтогаз”. Йдеться про родовища, бурові установки, підземні сховища, кораблі, газотранспортну систему та багато інших об’єктів, які ми наразі не можемо використовувати», - зазначив Вітренко.

Нафтогаз вимагає компенсації за указані втрачені можливості та вигоду.

«Сьогодні важливий день для «Нафтогазу». Арбітражний трибунал в Гаазі нарешті розпочинає слухання щодо визначення розміру компенсації Нафтогазу за втрачену можливість використовувати активи в Криму», - сказав Вітренко.

Завдані збитки оцінюються у понад 10 млрд доларів, включаючи відсотки.

«Відповідну оцінку збитків у суді представляють авторитетні міжнародні експерти. Роботу над визначенням і обґрунтуванням їх суми ми почали ще у 2015 році. Колись розкажу про це більш детально», - зазначив Вітренко.

За його словами, очікується, що арбітражне рішення, слухання по якому розпочалися сьогодні, буде прийнято на початку наступного року.

«Оскільки це надзвичайно складний процес, що вимагає нетривіальних аргументів, як юридичних, так і економічних, щодо кожного активу», - пояснив Вітренко.

Він також зазначив, що Росія на першому етапі відмовилася брати участь в арбітражі і відмовилася від участі в процесі.

Вже після винесення арбітражного рішення на користь Нафтогазу, яким Росію було визнано винною за експропріацію наших активів, вона змінила свою позицію і стала брати участь в арбітражі. Але наполягала на зміні процесуального графіку, щоб мати можливість донести свою позицію. Такі процесуальні диверсії теж вплинули на тривалість розгляду справи.

«Наша команда юристів і я особисто докладемо максимальних зусиль, аби Путін дорого заплатив за те, що вкрав у Нафтогазу і не тільки. Ми маємо більш ніж вдалий досвід боротьби проти Росії у арбітражі – це зокрема і рішення Стокгольмського арбітражу, яке принесло Україні 5 млрд доларів, ставши найбільшим в історії комерційним арбітражем світу з вимогами сторін на 125 млрд доларів. Однак, як те рішення 2018 року, так і нинішній процес окрім грошової компенсації демонструє нашу силу, як нації, яка вміє відстоювати своє», - наголосив глава «Нафтогазу».

Він висловив упевненість, що рано чи пізно міжнародні суди ухвалять справедливе рішення не тільки про відшкодування матеріальних збитків, яких зазнала наша держава через анексію свого півострова, а й про справедливе покарання для тих, хто силоміць відібрав нашу землю.

«Маю надію, що Путін постане перед трибуналом, можливо навіть тут, в Гаазі», - підкреслив також він.
 

Ще на цю тему