UA EN

Британскі страхові компанії додали води Чорного та Азовського морів до переліку зон підвищеного ризику через дії РФ

10:00 16.02.2022

15 лютого Лондонський ринок морського страхування додав води Чорного та Азовського морів до переліку зон підвищеного ризику через, до списку районів, що вважаються зонами підвищеного ризику через агресивні дії РФ, яка перекрила для судноплавства значні акваторії цих морів під виглядом проведення навчань ВМФ.

Як передає Укрінформ, про це інформує агенція Reuters.

Зазначається, що за становищем цих зон пильно стежать, бо це впливає на міркування страховиків з приводу страхових премій.

Раніше командування Військово-морських сил ЗС України заявило, що РФ продовжує свою деструктивну діяльність щодо дестабілізації обстановки в Азово-Чорноморському регіоні, перекриваючи практично весь південь Азовського моря та північно-західну частину Чорного моря. Крім того, Росія оголосила великі райони Азовського та Чорного морів небезпечними для плавання на період з 13 по 19 лютого у зв'язку з проведенням навчань, що передбачають ракетні та артилерійські стрільби.

Перекриваючи рекомендовані морські шляхи, Російська Федерація практично унеможливила свободу судноплавства у зазначених районах та можливість суден вільно заходити до морських портів України, особливо в Азовському морі, що є порушенням Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Командування Військово-морських сил Збройних сил України заявило, що перекриття Росією районів Азовського і Чорного морів загрожує суверенним правам України у виключній морській економічній зоні і є порушенням Конвенції ООН з морського права.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням РФ про блокування частини акваторій Чорного та Азовського морів.

Об'єднаний комітет, до складу якого входять члени синдикату від Lloyd's Market Association і представники ринку лондонських страхових компаній, зазвичай збирається раз на квартал для розгляду областей, які, на його думку, становлять високий ризик для торгових судів і схильні до війни, страйків, тероризму. і пов'язаних з ними небезпек.

Про підвищення ризиків та перешкоджання трафіку в Чорному та Азовському морях з боку РФ у зв'язку із закриттям морських районів для військових навчань на 15.02.2022 читайте у матеріалі BlackSeaNews.

Фото: BlackSeaNews

Ще на цю тему