UA EN

РФ передала США свої пропозиції "гарантій безпеки", хоче переговорів у "нейтральній країні"

11:40 17.12.2021

У Кремлі заявили, що передали США проєкти двох документів про так звані «гарантії безпеки», яких Путін вимагає від НАТО, та готові негайно розпочати переговори у «будь-якій нейтральній країні».

Про це на брифінгу повідомив речник Кремля Дмітрій Пєсков, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на російське агентство «Интерфакс».

«Ушаков (помічник президента РФ. - Ред.) дав роз'яснення щодо проєктів двох документів - договору та угоди - щодо гарантій безпеки, які були вчора по дипканалах у МЗС передані американській стороні. І що дуже важливо, Ушаков довів до Саллівана (радника з нацбезпеки президента США. - Ред.) тезу про нашу готовність негайно розпочати переговори щодо проєктів цих документів», – сказав він.

За його словами, від російської сторони ці переговори вестиме заступник міністра закордонних справ Росії Сергєй Рябков.

«Він буде готовий у будь-який момент вилетіти в будь-яку нейтральну країну для початку таких переговорів», – сказав Пєсков.

15 грудня Москву відвідала помічниця держсекретаря з питань Європи та Євразії Карен Донфрід. Напередодні візиту Донфрід до Москви міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з нею у Києві.

Нагадаємо, Владімір Путін останнім часом у переговорах з лідерами країн Альянсу вимагає надати юридично зафіксовані гарантії, які виключають будь-яке подальше просування НАТО на схід та розміщення в України озброєння, яке нібито загрожує Росії.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг раніше вже відкинув російську вимогу.

Ще на цю тему