UA EN

Для присутності солдатів США в Україні немає «жодних перешкод»: Резніков про військові бази

19:30 02.09.2021

США можуть забезпечити Україну системами протиповітряної оборони (ППО). І ніяких перешкод для збільшення присутності американських військових в Україні немає. Але мова не про військові бази.

Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив віцепрем'єр, міністр із питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков.

За його словами, українська сухопутна армія – одна з найкращих у Європі. «Але ми втратили час з авіації, з протиповітряної оборони. Це те, чого нам зараз не вистачає. І це те, що потрібно посилювати», – вважає він.

«Чому ми беремо Bayraktar? Тому що це прорив у Туреччині. Ми свої поки не будуємо. Хоча Нептуни на параді мене надихнули», – зазначив він.

Сьогодні у США – сучасні передові технології, зокрема ППО, нагадав Резніков: «Це особливо важливо з урахуванням загрози з Криму. Ми не говоримо про атакуючу зброю. Ми говоримо про захисну. Я прихильник того, що США можуть, абсолютно не провокуючи росіян, забезпечити нас технічною допомогою в плані різних засобів ППО».

Коментуючи свою заяву про те, що Україна готова розмістити у себе війська США, Резніков сказав: «Це вже питання того, у ролі кого вони нам там потрібні. З точки зору навчання, тренування, організації».

Він додав, що деякі ЗМІ перекрутили і сказали, що Резніков за військові бази: «Ось якраз для військових баз потрібно вносити зміни до Конституції».

Резніков уточнив, що американські військові і зараз присутні в Україні. На параді до Дня незалежності, нагадав він, Хрещатиком пройшли військові з американським, британським, шведським, грузинським, литовським прапорами.

«Всі вони – реальні військові, які на законних підставах перебувають в Україні. На тренувальних полігонах, передають нам свій досвід. Тому ніяких юридичних перешкод для збільшення присутності військових США я не бачу», – зазначив міністр.

У серпні Резніков у Вашингтоні заявив, що потрібно розширити пакет безпеки для України: за рахунок розгортання сил ППО, навіть шляхом розміщення американських підрозділів.

У квітні 2021-го, під час стягування військ Росії до кордонів України, глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що зенітно-ракетні комплекси США Patriot повинні бути в Україні.

У травні міністр оборони Андрій Таран не виключив можливість придбання для України системи протиракетної оборони (ПРО) на зразок ізраїльського Залізного купола.

У червні повідомлялося, що турецька компанія Aselsan пропонує Україні свою систему ПРО ближньої дії Korkut.

15 липня 2021 року ВМС України отримали від Туреччини модернізований ударний дрон Bayraktar ТВ2.

Ще на цю тему