UA EN

Парламент Греції затвердив трудову реформу на тлі страйків профспілок

12:41 17.06.2021

Парламент Греції затвердив спірний законопроєкт про трудову реформу, який викликав страйки та протести з боку профспілок.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Reuters.

Консервативний уряд прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса заявив, що реформа модернізує «застарілі» закони, які існували кілька десятиліть тому, в епоху «до інтернету», коли більшість працівників приходили в офіси і на фабрики в один і той же час.

«Ядро цього законодавства сприяє працівникам, воно глибоко орієнтоване на зростання», – сказав Міцотакіс під час парламентських дебатів, відхиляючи твердження політичної опозиції про те, що його уряд фактично скасовує 8-годинний робочий день.

Профспілки закликали уряд відкликати законопроєкт, заявляючи, що він скасує давно встановлені права робітників і дозволить компаніям запроваджувати більш тривалі години роботи.

Найбільш спірна частина законодавства дозволяє працівникам працювати до 10 годин в один день і менше часу в інші. Профспілки побоюються, що це дозволить роботодавцям змушувати працівників брати додаткові години.

«На практиці більше не буде восьмигодинного робочого дня, а будуть понаднормові роботи, які не будуть оплачуватися», – заявив під час дебатів лідер соціалістичної партії PASOK Фофі Геннімата.

Реформа також надає працівникам право «відключатися» від роботи поза робочим часом і вводить «цифрову робочу карту» з наступного року для контролю робочого часу працівників у режимі реального часу. Вона також збільшує законний наднормовий час до 150 годин на рік.

Ще на цю тему