UA EN

Кулеба закликав Кремль розпочати переговори про виведення російських військ із Донбасу та Криму

20:15 03.12.2020

Україна закликає Росію взяти участь в обговоренні умов виведення своїх військ з тимчасово окупованих Криму і частин Донбасу.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час виступу на 27-мій Міністерській раді Організації з безпеки і співпраці в Європі, передає кореспондент УНН.

«З жалем констатую, що це сьоме засідання ради міністрів ОБСЄ, на якому Україна і співтовариство ОБСЄ зосереджують увагу на викликах триваючої агресії Росії проти України для всього регіону ОБСЄ», – заявив міністр.

Він наголосив на необхідності чинити тиск на Росію з боку міжнародного співтовариства, щоб змусити її змінити свою поведінку.

Кулеба також подякував 43-м державам-учасницям, які приєдналися до України в ухваленні рішення міністрів про постійний моніторинг ОБСЄ територій, прилеглих до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону.

«Встановлення такого моніторингу, точне місце розташування «мінського протоколу» з Росією, який також підписала Росія, могло б стати ще однією практичною відповіддю ОБСЄ на триваючий конфлікт. Блокування цього рішення однією країною, Російською Федерацією, ще раз продемонструвало небажання Москви виконувати свої зобов'язання по «мінським угодам», дотримуватися принципів ОБСЄ і поважати кордони в Європі», – підкреслив глава української дипломатії.

Він також наголосив на важливості питання окупації Росією Кримського півострова.

«У наших спільних інтересах відновити безпеку і стабільність у ширшому Азово-Чорноморському регіоні. Резолюція Генеральної асамблеї ООН з цього питання, яка буде прийнята на наступному тижні в Нью-Йорку, спрямована на досягнення цієї мети, і я закликаю держави-учасниці ОБСЄ підтримати її», – зазначив він.

«Дозвольте мені сказати це голосно і ясно: Україна залишається прихильницею мирного врегулювання російсько-українського конфлікту. Протягом 2020 року ми демонстрували результати на практиці, у «нормандському форматі» і у Тристоронній контактній групі. Ми закликаємо Росію взяти участь в обговоренні умов виведення своїх військ з Криму і частин Донбасу. Ми хочемо покласти край цьому конфлікту якомога швидше», – заявив Кулеба.

Ще на цю тему