UA EN

Київ відповів на інсинуації МЗС РФ: Україна ніколи не втручалася у внутрішні справи Білорусі

14:01 30.10.2020

Україна категорично відкидає інсинуації заступника міністра закордонних справ РФ, що начебто з території України «керували дестабілізацією ситуації в Білорусі». Україна ніколи не втручалася у внутрішні справи Білорусі, на відміну від Росії та її спецслужб.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

«Категорично відкидаємо інсинуації заступника міністра закордонних справ Росії Олега Сиромолотова, що начебто з території України «керували дестабілізацією ситуації в Білорусі». Україна ніколи не втручалася і не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, на відміну від Росії та її спецслужб», – зазначив заступник голови МЗС.

З його слів, значна міра відповідальності за нинішню ситуацію в Білорусі «лежить саме на Росії, яка підступно намагається позбавити білоруський народ незалежності і суверенітету, захопити його надбання і активи». 

«Росія боїться демократичної України, боїться демократизації Білорусі, а тому постійно вдається до спроб дискредитації і маніпуляцій. Але намагання Росії посіяти розбрат між українським і білоруським народами заздалегідь приречені на поразку, як і нікчемні спроби перекинути на Україну відповідальність за власну підривну діяльність РФ», – підсумував Боднар.

Раніше сьогодні російські ЗМІ поширили заяву заступника міністра закордонних справ Росії Олега Сиромолотова, де він заявив про «інформацію про те, що дестабілізацією ситуації в Білорусі управляли, в тому числі з території України».

Протести у Білорусі розпочалися у серпні, після президентських виборів, перемогу на яких ЦВК країни визнала за Олександром Лукашенком. Захід не визнав ці вибори ані чесними, ані справедливими. Україна приєдналася до таких заяв.

У вересні Лукашенко заявляв про втручання у внутрішні справи країни з-за кордону, у тому числі з України.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляв, що «близько 200 натренованих на території України екстремістів» перебуває у Білорусі.

У відповідь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що слова про 200 українських «екстремістів», яких нібито направили до Білорусі, є плодом хворобливої фантазії тих, хто надав такі дані голові МЗС Росії Сергію Лаврову.

Ще на цю тему