Стефанішина: першу фазу скринінгу законодавства на відповідність праву ЄС вже завершили

17:20 06.06.2024

Першу фазу процесу скринінгу українського законодавства на відповідність праву ЄС вже завершено.

Про це віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина повідомила у своєму Facebook, пише Європейська правда.

Стефанішина розповіла, що першу фазу скринінгу завершено та що у Київ прибула делегація Єврокомісії для координації подальшої роботи. 

"Рада привітати всіх нас із завершенням першого етапу – понад 30 пояснювальних сесій у межах процесу офіційного скринінгу. Українські делегації в межах сесій отримали корисний досвід та необхідні знання, щоб продовжувати наш впевнений рух до повноцінного членства", – зазначила Ольга Стефанішина.

Делегація Єврокомісії, що прибула в Україну, відповідальна за проведення скринінгу з європейського боку.

Під час першого дня консультацій – у середу – йшлося про методи та підходи проведення наступного етапу оцінки українського законодавства, а також очікування від української сторони. 

"Детально обговорили кожен з переговорних розділів, щодо яких відбувались роз’яснювальні сесії", – розповіла віцепрем’єрка.

За інформацією "ЄвроПравди", друга фаза скринінгу має початися після затвердження переговорної рамки, що, за позитивного сценарію, станеться до кінця червня. 

Нагадаємо, переговорна рамка – документ, який визначає принципи та процедури ведення переговорів про вступ із країною-кандидатом. Її розробляє Єврокомісія паралельно зі "скринінгом" – вивченням законодавства України щодо рівня його відповідності праву ЄС. 

Після її затвердження Радою ЄС відбувається перше засідання Міжурядової конференції, яке вважається офіційним початком переговорів про вступ.
 

Ще на цю тему