Чехія збирає саміт стосовно снарядів для України: говоритимуть про дозвіл бити по Росії

09:00 29.05.2024

Чехія організувала зустріч лідерів кількох держав з числа тих, що є провідними у постачанні зброї для ЗСУ, причому цей саміт наперед не анонсувався.

Про його проведення повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, що прибув до Праги, пише Європейська правда.

Шмигаль у короткому повідомленні на офіційному Телеграм-каналі розкрив перелік учасників події. Він розповів, що на запрошення прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали має відбутися "широка робоча зустріч щодо потреб України спільно з лідерами Польщі, Латвії, Данії, Нідерландів, представника США".

За даними "Європейської правди", у підготовчій комунікації ця зустріч фігурувала як AMMO Summit.

Як відомо, саме Чехія є ініціатором схеми закупівлі снарядів для ЗСУ у третіх країн.

Також перед початком багатосторонньої зустрічі Шмигаль провів переговори з чеським колегою Петром Фіалою. "Обговорили реалізацію артилерійської ініціативи, на яку зібрано вже понад 1,6 млрд євро. Для нас важливо, аби боєприпаси надходили вчасно, системно та згідно з графіком уже з червня", – заявив український прем’єр.

Серед інших ідей, які є тематикою обговорення і про які повідомив Шмигаль, є "можливість використання зброї партнерів для захисту на території агресора". Український прем’єр повідомив, що отримав підтримку Фіали в цьому питанні. Ця тема має обговорюватися також у ширшому форматі.

"Серед тем розмови (з Петром Фіалою -ЄП) — спільні виробництва у сфері ОПК, об'єднання зусиль щодо посилення тиску на Росію. Санкції, конфіскація російських активів, формула миру, актуальні питання співпраці", – додав Денис Шмигаль.
 

Ще на цю тему