"Зоряні війни" проти РФ: чому на вузол зв'язку під Алуштою пішло одразу чотири ATACMS

13:00 24.05.2024

Схоже, що Україна бере участь у "зоряних війнах" проти РФ й тому удар по вузлу космічного зв'язку мав величезне значення, або мова йде про давню практику російського генералітету

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Збройні Сили України завдали чергового далекобійного удару по окупантах у Криму. Атака була здійснена вчора ввечері, 23 травня, по цілому ряду об'єктів з використанням, балістичних ракет ATACMS.

Про використання саме цих ракет говорить зведення так званого міноборони РФ, яке відрапортувало про нібито збиття трьох таких ракет. Але лише на одному відео з поки окупованої Алушти зафіксовано одразу чотири вибухи й безпорадну спробу російської ППО перехопити балістичні ракети.

Читайте також: Як Аргентина ще у 70-х роках створила танк TAM та тепер модернізує його до рівня M10 Booker


Саму ціль ударів доволі швидко вдалось визначити - вузол зв'язку російських окупантів між Алуштою та Сатерою. І у більшості джерел цей об'єкт вказується, як пункт дальнього космічного зв'язку, який був побудований "ОКБ МЭИ" ще у 60-х роках з метою забезпечення зв'язку із космічними апаратами, що виконували місії на Місяць, Венеру та Марс.


І він також вказується, як просто "алуштинський філіал "ОКБ МЭИ". Тобто частина цього особливого конструкторського бюро, яке займається системами космічного зв'язку із самого початку космічної ери.

Також вказується діаметр дзеркала антени у 25 метрів. Це відповідає параметрам антени ТНА-200, але знайти згадку про встановлення такої системи саме під Алуштою не вдалось. Більше того, після окупації Криму цей об'єкт викликав більшу цікавість російських військових у порівнянні із центром космічного зв'язку "Школьное" під Сімферополем, який захопив "Роскосмос". На фото до 2014 року антена під Алуштою виглядала таким чином:

А згодом вона була модернізована й активно використовувалась. Також місцеві жителі жалілись на посилення військової охорони та встановлення додаткових парканів, які перешкоджали доступу до моря. І до ураження вона виглядала таким чином:



На основі цього можливо зробити вкрай обережне припущення, що мова йде про доволі специфічний об'єкт військового призначення.

Але головним у цьому залишається питання сенсу для України такого удару. При цьому з витратою ракет, кількість яких гарантує не просто його ураження, а знищення, чи, як мінімум, виведення з ладу на дуже довго.

І прямо сказати, що для ЗСУ важливо залишити РФ без вузла космічного зв'язку важко. Але дуже схоже, що мова йде про значно цікавіші речі та фактичну участь у "зоряних війнах", бо зараз РФ, як офіційно говорять у Вашингтоні, активно готується до розгортання орбітальної протисупутникової зброї. І в цих умовах удари по засобах космічного зв'язку можуть мати доволі важливий сенс.

Хоча зрештою можливо знайти й більш банальне пояснення. Бо такі об'єкти на курортному південному березі Криму завжди були дуже цікаві російському генералітету, який приїздив туди під виглядом відряджень - на безкоштовний відпочинок.

Теми:

Ще на цю тему