США попередили Google і Meta про ризики шпигунства для підводних кабелів

14:00 21.05.2024

Google, Meta Platforms та інші корпорації частково володіють багатьма кабелями, але покладаються на спеціалістів з обслуговування, включно з іноземними власниками.

Американські офіційні особи в приватному порядку подають телекомунікаційним компаніям незвичайне попередження, повідомляє usm.media з посиланням на WSJ.

Так, підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних суден.

Представники Держдепартаменту заявили, що контрольована державою китайська компанія SB Submarine Systems, яка допомагає ремонтувати міжнародні кабелі, приховує місцезнаходження своїх суден від служб радіо- та супутникового відстеження, що, за словами чиновників, не піддається поясненню.

Чиновники кажуть, що попередження підкреслюють неврахований ризик безпеки для підводних волоконно-оптичних кабелів: гіганти Кремнієвої долини, такі як Google і Meta Platforms, частково володіють багатьма кабелями та інвестують у інші. Але вони покладаються на спеціалізовані будівельні та ремонтні компанії, в тому числі на деякі з іноземними власниками, які можуть поставити під загрозу безпеку комерційних і військових даних.

Зосередження уваги адміністрації Байдена на ремонтних суднах є частиною широкомасштабних зусиль щодо морської діяльності Китаю в західній частині Тихого океану. Протягом останніх десятиліть Пекін вживав заходів для протидії військовій силі США в регіоні, часто шукаючи способи поставити в глухий кут комунікаційні та інші технологічні переваги Пентагону в разі зіткнення через Тайвань або іншу гарячу точку.

Представники США повідомили компанії, зокрема Google і Meta, про свою стурбованість тим, що китайські компанії можуть загрожувати безпеці кабелів, що належать США. У деяких випадках розмови включали обговорення шанхайської компанії SB Submarine Systems.
 

Ще на цю тему