Депутати планують подолати вето президентки Грузії на закон про «іноагентів» – спікер парламенту

11:00 21.05.2024

Депутати подолають вето президентки Грузії Саломе Зурабішвілі на так званий закон про «іноземних агентів».

Про це заявив спікер парламенту Грузії Шалви Папуашвілі, повідомляє Радіо Свобода.

Папуашвілі заявив 20 травня, що парламент, де правляча партія «Грузинська мрія» має більшість, подолає вето на засіданні наступного тижня.

Напередодні президентка Грузії наклала вето на закон про «іноагентів». Вона сказала, що ця ініціатива «по своєму духу – російський закон, який суперечить конституції і суперечить всім європейським нормам».

Законопроєкт 14 травня був схвалений парламентом Грузії у третьому, остаточному читанні. Його обговорення й ухвалення супроводжується багатотисячними вуличними протестами у Тбілісі. Поліція нерідко застосовує силу до демонстрантів, які збираються біля будівлі парламенту, відбуваються сутички.

Закон, у разі набуття чинності, вимагатиме від організацій і груп громадян реєструватися іноземними агентами, якщо вони отримують понад 20 відсотків фінансування з-за кордону. Ініціатори законопроєкту кажуть, що закон потрібний для захисту Грузії від закордонного фінансування протестів, радикальних партій і пропагандистських медіа. За порушення закону загрожуватиме великий штраф. Автори заявляють, що запозичили норми американського, а не російського законодавства.

Опозиція стверджує, що документ узаконить репресії проти громадянського суспільства, призведе до розвороту Грузії від Заходу і «поглинання Росією».
 

Ще на цю тему