Туреччина представила «розумну» морську міну

19:20 15.05.2024

Турецька компанія представила «розумну» донну морську міну Malaman, яка може обирати кораблі для ураження.

Компанія KocSavunma представила «розумну» міну Malaman на оборонній виставці Defense Services Asia 2024 у Куала-Лумпурі, Малайзія.

Про це повідомляє видання «USM» з посиланням на Мілітарний.

Розробка «розумної» морської міни має розв’язати проблему залежності турецьких ВМС від іноземних технологій.

Уперше проєкт Malaman представили у 2023 році. Тепер він перебуває на фінальній стадії розробки, завершивши етап функціональних випробувань із реальним підривом у морі. 

Зараз міну беруть на озброєння та, як очікується, вона піде у серійне виробництво до кінця року.

Malaman шукає та верифікує кораблі на великих відстанях за допомогою акустичних та електромагнітних датчиків, а також датчиків тиску.

Міна має систему розпізнавання «свій-чужий», та здатна розрізняти виявлені судна за категоріями. Її можна запрограмувати на підрив певного типу суден, що може знадобитися при знищенні конкретних суден у великому конвої.

Також, завдяки складній системі контролю, міну можна налаштувати на ураження в оптимальній точці для ефективного підриву корабля або будь-якої іншої частини судна.

Але, щоб міна пропустила зайві судна та уразила необхідну ціль, вона має залишатися невиявленою. Тому Malaman виготовили за технологією акустичної малопомітності. Також міна має візуальне маскування під морське дно.

Ще на цю тему