Економіка воєнного часу чи просто закінчуються гроші: що буде робити Бєлоусов на посаді міністра оборони РФ

11:00 15.05.2024

Бєлоусов готується до вступу на посаду міністра оборони РФ й вже окреслив свої кроки тотального контролю над виробництвом озброєння та цінами
Андрій Бєлоусов сьогодні, 14 травня, виступив перед російським парламентом з промовою, що передує його призначенню на посаду міністра оборони, на якій він замінить Шойгу. У ній він окреслив основі задачі та як він буде їх вирішувати.

У промові звісно була величезна частка популізму та преклоніння перед Путіним, але Defense Express відокремив головне. Зокрема Бєлоусов акцентував на тому, що необхідно посилити контроль над цінами на озброєння, витратами на капітальне будівництво та розробку нового озброєння.


Андрій Бєлоусов

Варто зазначити, що задача із контролю цін на озброєння, яке замовляється за державним оборонним замовленням, у російській владній риториці з'являється вперше. Бо до цього російське озброєння, як запевняла пропаганда, було абсолютно аналоговєнтним за всіма характеристиками, при цьому коштувало у рази дешевше західного.

Але тепер, за словами Бєлоусова буде вводитись посилений контроль над цінами на озброєння. І це доволі болісний процес для російських збройових компаній, бо мова йде про їх прибутки та про налагоджені десятиріччями схеми. А це означає цілком очікуваний спротив з боку виробників. Окрім того, коли сам замовник "малює" ціну за яку буде купляти товар - це вже про планову економіку з її ефективністю.


Водночас у руках Бєлоусова дуже потужний механізм часів "воєнного комунізму". Бо ще у вересні 2022 року у РФ ввела 10-річні покарання у військово-промисловій сфері за невиконання, порушення умов контракту та навіть відмову у його виконанні. При цьому міноборони РФ отримало абсолютне право диктату ціни. Але вочевидь не дуже сильно користувалось цим.


Причини ж потреби боротьби із цінами пояснюються доволі просто, бо за словами Бєлоусова "оборонні витрати перевищили вже 6,7% ВВП країни".

Відповідно до даних Ростату ВВП РФ складає близько 2,24 трильйона доларів, й тоді РФ витрачає на війну 150 млрд доларів. Але формулювання Бєлоусова дозволяє трактувати ці витрати, як щорічні, наприклад лише за 2023 рік. Бо на 2024 рік на графу оборона та безпека у РФ лише публічно виділено рекордні 121 млрд доларів, що складає третину всіх витрат країни.

І з огляду на заяву Бєлоусова більше завалювати військові потреби грошима у аналогічному темпі Кремль не може. Саме тому очевидний новий міністр оборони РФ заявив про те, що витрати будуть "оптимізовані", підкресливши, що "оптимізація не означає огульне скорочення", а - "підвищення ефективності". А це саме ті слова, коли грошей у такій кількості вже немає і необхідно затягувати пояси. Але важливе питання - кому саме.



Особливо враховуючи те, що ще однією задачею Бєлоусова є "забезпечити повноцінну інтеграцію економіки збройних сил у загальну економіку країни". А для Кремля між воєнною економікою та економікою воєнного часу вже може не бути різниці. Бо головне - результат, який вимірюється у кількості випущеної продукції із заводів, які мають "диміти" у три зміни. А для цього необхідні гроші, а якщо грошей немає - карний апарат.

Ще на цю тему