Окупанти засудили за « шпигунство» пʼятьох громадян України в Криму

19:20 13.05.2024

Суди в окупованому Криму засудили пʼятьох громадян України до багаторічних термінів увʼязнення за статтею про шпигунство на користь України. 

Про це 13 травня повідомив Центр громадських звʼязків ФСБ РФ, пише Радіо Свобода.

Усі засуджені одержали від 11 до 16 років колонії. За версією слідства, засуджені збирали та передавали Службі безпеки України дані про розташування, маршрути та чисельність російських військ на фронті. Отримана інформація використовувалася українською армією для коригування ударів по позиціях російських військових, заявили у ФСБ Росії.

Як деталізує проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії, йдеться про Миколу Петровського, Сергія Котова, Івана Козлова, Сергія Арефʼєва, та Олександра Зарівного.

Волонтера Миколу Петровського 27 березня 2022 року викрали в центрі Херсона. Перед зникненням активіст поїхав на зустріч та не повернувся. Як зʼясувалося пізніше, Петровського було затримано російськими військовими. Його пів року утримували співробітники ФСБ, а під час відступу російських військ вивезли з міста. Іншого громадянина України Сергія Котова викрали російські військові з його будинку у квітні 2022 року, його катували в окупованому Херсоні, також йому погрожували розстрілом. 27 вересня 2023 року підконтрольний РФ Верховний суд Криму засудив їх до 16 та 15 років позбавлення волі відповідно.

У січні 2023 року російська служба BBC розповіла історію IT-фахівця Івана Козлова з Херсона, викраденого при вʼїзді до окупованого Росією Криму. За їхніми даними, чоловіка Марії Волкової з Херсона забрали співробітники ФСБ Росії на адмінкордоні між Кримом та Херсонською областю 21 квітня 2022 року. Вони збиралися виїхати з України до Грузії – через територію Росії замовленим автобусом. На пропускному пункті в Армянську чоловіка Марії Івана Козлова повели на допит прикордонники, Марія чекала на нього, але через кілька годин їй сказали: «Їдьте, чоловік вас наздожене». Тоді вона бачила його востаннє. У жовтні того ж року Марія отримала від російської влади відповідь, що Івана перевели з першого сімферопольського СІЗО до другого. Публічної інформації про вирок Козлову не було, однак із повідомлення ФСБ РФ випливає, що його в російському суді засудили до 11 років позбавлення волі.

17 березня 2022 року «Центр журналістських розслідувань» повідомляв, що російські силовики увірвалися до будинку 53-річного Олександра Зарівного, який із сімʼєю жив у Олешках Херсонської області. Російські військові погрожували зброєю дружині, дочці Зарівного та в наручниках вивезли його в невідомому напрямку. Перші тижні його утримували в захопленому військовими РФ херсонському ізоляторі тимчасового тримання, потім вивезли до Криму. В листопаді 2023 року стало відомо, що його російський суд засудив до 13 років позбавлення волі.

Офіційної інформації про затримання та суд над Сергієм Арефʼєвим не публікувалося. Згідно з повідомленням ФСБ РФ, його засудили до 11 років ув'язнення.
 

Ще на цю тему