Спецназ розганяє мітингувальників проти закону про «іноагентів»

08:00 13.05.2024

Грузинський спецназ відтіснив частину людей, які блокували вхід у парламент, де депутати сьогодні збираються розглянути "закон про іноагентів", який мітингувальники вважають "російським".

Напередодні у МВС заявили, що "колишньої лояльності" до демонстрантів більше не буде, пише ZN.ua.

Учасники акції протесту традиційно зібралися на проспекті Руставелі і провели там усю ніч, захід проходив мирно, пише "Ехо Кавказу".

Проте близько 5 ранку за місцевим часом на площу Свободи силовики підвезли водомети, а через годину почали розганяти демонстрантів.

МВС Грузії вже встигло опублікувати заяву про "порушення громадського порядку" і вимагає звільнити прилеглу до парламенту територію.

Фото з сайту ZN.ua

Напередодні міністр внутрішніх справ Вахтанг Гомелаурі пригрозив, що за "групове блокування держоб'єктів особливої важливості" більше не буде "лояльної практики до тих, хто заважатиме депутатам увійти в парламент". Посадовець додав, що за такі дії протестувальникам загрожує до чотирьох років у в'язниці.

Водночас президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала мітингувальників бути гранично обережними і не піддаватися на провокації, а також звернулася до співробітників поліції з вимогою не застосовувати репресії та насильство проти людей.

Нагадаємо, парламент хоче затвердити "закон про іноагентів" у третьому читанні на засіданні 14 травня. Зурабішвілі говорила, що накладе вето на це рішення. Владна партія заявила, що може врахувати "змістовні рекомендації" від західних партнерів у рамках механізму вето.
 

Ще на цю тему