Посол Греції пішла з церемонії інавгурації нового президента Північної Македонії

09:20 13.05.2024

Новий президент Північної Македонії Гордана Силяновська-Давкова під час складання присяги назвала країну просто «Македонією», що викликало протест з боку посла Греції.

Про це повідомляє Ekathimerini, передає Укрінформ.

Через те, що на церемонії у парламенті Силяновська-Давкова вжила не офіційну назву «Північна Македонія», посол Греції Софія Філіппіда на знак протесту пішла з інавгурації.

Згодом Міністерство закордонних справ Греції оприлюднило заяву, в якій наголошувалося, що дії нового президента Північної Македонії порушили угоду між країнами і поставили під загрозу як двосторонні відносини, так і перспективи балканської країни приєднатися до ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, спір між Грецією і колишньою югославською республікою щодо назви останньої тривав із 1991 року, коли балканська країна проголосила незалежність і взяла собі назву Республіка Македонія. Афіни вважали, що назва «Македонія» може спричинити територіальні претензії щодо однойменного грецького регіону, що межує з колишньою югославською республікою, тому греки наполягали на зміні назви країни-сусіда.

У 2018 році Афіни та Скоп'є домовилися про те, що КЮРМ буде перейменована на Республіку Північна Македонія.

12 лютого 2019 року Македонія повідомила, що змінила свою назву на Північну Македонію, як передбачає угода з Грецією.

Після цього Греція зняла свої заперечення проти приєднання Північної Македонії до НАТО та подання заявки країни на членство в Європейському Союзі.
 


 

Ще на цю тему