Морські навчання Греції заважають незаконній торгівлі російською нафтою - Клименко

18:40 09.05.2024

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews продовжує щоденно відстежувати ситуацію з морськими перевезеннями російської сирої нафти.

Про ситуацію з перевезенням російської сирої нафти морем розповів головний редактор BlackSeaNews, експерт Андрій Клименко у Фейсбуці:

ВМС Греції з 1 по 9 травня проводять навчання в районі Лаконійської затоки, де регулярно перевалюють російську сиру нафту з судна на судно. Під час навчань було заборонено рух суден біля узбережжя південно-східного Пелопоннесу.

«В Греції нарешті знайшли хоча б тимчасовий вихід боротьби з тією рейдовою перевалкою в Лаконійській затоці (жовтим на карті), де відбувається перевалка російської сирої нафти - до 1 млн тонн на місяць з Чорного моря і стільки ж з Балтійського. І потім йде до різних країн на порушення ембарго», - пише Андрій Клименко.

В навчаннях беруть участь фрегати, корвети, літаки, підводні човни ВМФ Греції, проводяться стрельби. «І весь цей час нещасні танкери з російською нафтою вимушені тинятись поруч... південніше (червоні позначки)», - пише експерт. 

«Ну ось можуть же, коли захочуть - хай тепер навчання там проводять завжди, 365 днів на рік», - додає експерт.

Карта: Клименко, Фейсбук

Ще на цю тему