Рашисти кажуть, що мають новий наземний дрон під РЕБ зі штучним інтелектом

09:40 02.05.2024

Ця система нібито може самостійно виконувати місії із протидії безпілотним літальним апаратам

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на генерального конструктора науково-виробничого підприємства "Герань" Олєга Жукова повідомляють, що фахівцями НВП було створено нову мобільну установку постановки перешкод "Абзац", яка нібито може виконувати бойові завдання із протидії безпілотниками без участі оператора.

Фактично йдеться про наземну роботизовану систему, на яку встановили систему радіоелектронної боротьби з реалізованими елементами штучного інтелекту. Як повідомляє ворог, ця платформа може рухатися без втручання оператора по заданій траєкторії та може глушити "всі діючі частоти, на який працюють українські безпілотники.


Ворог працює над новими платформами і РЕБом, фото ілюстративне

Сама роботизована платформа може рухатися зі швидкістю від 5 до 25 км/год, вантажність — 120 кг. Заявляється, що система РЕБ може глушити сигнали на дальності 300-600 метрів. Цей комплекс російське окупаційне військо нібито вже використовується на полі бою, але поки що невідомо, чи йдеться про тестування виробу або ж "Абзац" вже пішов у серію.

Загалом варто відзначити, що наземні роботизовані платформи будуть все частіше будуть з’являтися на полі бою — якщо минулого року вони не були настільки поширеними, то останнім часом з’являється все більше відео із бойовим застосуванням таких систем, і також з’являються і нові варіації роботизованих платформ, у тому числі у цьому напрямку працює й ворог, тож варто відстежувати нові рішення противника у цьому напрямку.


Зокрема раніше ми розповідали про те, що рашисти роблять наземний дрон для розмінування під установку УР-83П на базі всюдихода, який ворог використовує у нафтогазовому секторі та екології.


Демонстрація рашистського наземного дрона під УР-83П, весна 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж

Також ворог працює і над новими мобільними варіантами РЕБ, раніше противник розповідав про те, що хоче зробити машину РЕБ на базі нового автомобіля-амфібії "за мотивами ЛуАЗа".

Ще на цю тему