У Молдові розпочався судовий процес над проросійською главою Гагаузії Гуцул

08:40 01.05.2024

Суд у Молдові 30 квітня відкрив судовий процес над проросійською главою (башканом) регіону Гагаузії Євгенією Гуцул, яку звинувачують у спрямуванні коштів з Росії на користь промосковської партії. 

За даними прокуратури, Гуцул була причетна до систематичного спрямування необлікованих коштів у 2019-2022 роках на фінансування нині забороненої проросійської партії «Шор», створеної Іланом Шором, засудженим за шахрайство в Молдові, пише ZN.UA.

«За словами прокурорів, якщо Гуцул визнають винною, її можуть ув'язнити на термін від двох до семи років, а також заборонити обіймати державні посади. Її також звинувачують у тому, що вона платила людям за участь в антиурядових протестах, організованих партією «Шор» у 2022 році», – повідомляє Reuters. 

Гуцул прибула до суду у Кишиневі та заявила, що справа була «сфабрикована проти мене і моїх колег з партії «Шор». Вона заявила, що суд перенесли на 27 травня, бо їй не надали обвинувальний висновок російською мовою (офіційною мовою Молдови є румунська).

Гагаузія – невеликий автономний регіон Молдови, 140 тисяч мешканців якого мають непрості відносини з центральною владою у Кишиневі після оголошення незалежності у 1991 році.

Нагадаємо, місцева влада Гагаузії нещодавно зажадала підвищення статусу російської мови – до «мови міжнаціонального спілкування у Республіці Молдова».
 

Ще на цю тему