Група ООН із моніторингу санкцій проти КНДР припинила роботу після вето Росії

10:40 30.04.2024

Група експертів ООН Комітету з санкцій проти Північної Кореї, яка здійснювала моніторинг дотримання санкційного режиму щодо цієї країни і продовження роботи якої в Раді Безпеки ООН заветувала Росія, припиняє роботу після закінчення її мандату у вівторок 30 квітня.

Про це повідомляє NHK, передає Укрінформ.

Створена в 2009 році група досліджувала спроби Пхеньяна обходити санкції та продовжувати розвиток своїх заборонених ООН програм розробки ядерного і ракетного озброєння.


Ця група двічі на рік публікувала звіти про виявлені порушення і шляхи ухиляння КНДР від обмежень, вказуючи, серед іншого, країни, які допомагали Пхеньяну в його оборудках.

В останньому документі у березні йшлося, що Північна Корея фінансує до 40% своїх програм створення зброї масового знищення «незаконними кіберзасобами», для чого створила розгалужену мережу хакерів, які крадуть кошти з рахунків людей і компаній.

У березневому звіті також ішлося, що комісія вивчає повідомлення про ймовірні постачання зброї Північною Кореєю до Росії, що є прямим порушенням резолюцій Ради безпеки ООН.

Видання поспілкувалося з колишньою членкинею комісії ООН японкою Майко Такеучі, на думку якої Росія заветувала резолюцію, аби спростити собі імпорт боєприпасів із Північної Кореї та інші дії, заборонені санкційним режимом.

Вона зазначила, що Північна Корея наразі є вкрай необхідною для Росії, оскільки Пхеньян надає Москві балістичні ракети та боєприпаси для продовження вторгнення в Україну. Крім того, вето Росії могло бути виявом вдячності Північній Кореї і заохоченням її продовжувати постачати озброєння РФ.

Такеучі також не виключила, що Пхеньян може скористатися послабленням моніторингу і почати знову відправляти робітників в інші країни для заробляння грошей для свого уряду та поновити експорт корисних копалин і сировини.

Ще на цю тему