Росія заблокувала в ООН резолюцію про недопущення ядерної зброї у космос

12:20 25.04.2024

24 квітня Росія наклала вето на розроблену США резолюцію Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, яка закликала країни запобігти гонці озброєнь у космічному просторі. 

Це відбулось після того, як Вашингтон звинуватив Москву в розробці протисупутникової ядерної зброї космічного базування. Росія це заперечує, повідомляє ZN.UA з посиланням на Reuters.. 

Проект резолюції Ради Безпеки був винесений на голосування США та Японією після майже шести тижнів переговорів. Він отримав 13 голосів «за», в той час як Китай утримався, а Росія наклала вето

Представники американської адміністрації відмовилися поділитися деталями розвідданих, які підтверджують їхні звинувачення щодо розміщення ядерної зброї у космосі. Заступник посла США Роберт Вуд заявив журналістам перед голосуванням, що якщо Росія не проголосує за резолюцію, «це змусить вас замислитися, чи не приховують вони щось».

Запропонований текст резолюції підтвердив би зобов'язання дотримуватися Договору по космосу і закликав держави «активно сприяти досягненню мети мирного використання космічного простору і запобіганню гонки озброєнь в космосі».

Договір про космос 1967 року забороняє підписантам, включаючи Росію і США, розміщувати «на орбіті навколо Землі будь-які об'єкти, що несуть ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення».

На початку квітня адміністрація президента США Джо Байдена закликала РФ підтримати резолюцію Ради Безпеки ООН, яка застерігає країни від розміщення ядерної зброї в космосі. Ці заклики з’явилися на тлі повідомлень американської розвідки про те, що Росія розробляє нову протисупутникову ядерну зброю космічного базування.
 

Ще на цю тему