Кремль заблокував сайти, які публікують інформацію про війну Росії в Україні

09:20 22.04.2024

Блокування сайту RSF тепер позбавляє російських громадян ресурсу для оцінки впливу таких заходів на свободу слова та преси в Росії

Кремль заблокував внутрішній доступ до сайту французької неурядової організації «Репортери без кордонів» (RSF), позбавивши росіян доступу до незалежних оцінок російської свободи слова та преси.

Як повідомляе видання «Главком» про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

21 квітня незалежна російська громадська організація «Роскомсвобода» повідомила, що сайт RSF заблоковано в Росії разом з іншими ресурсами, які публікують інформацію про війну Росії в Україні. «Роскомсвобода» зазначила, що офіційний російський реєстр заблокованих сайтів не містить відповідального федерального відомства чи офіційної причини блокування RSF, і оцінила, що ймовірною відповідальною стороною є Генпрокуратура Росії.


RSF публікує щорічний «Індекс свободи», у якому він оцінює та ранжує 180 країн на основі кількісного аналізу зловживань щодо засобів масової інформації та якісного аналізу відповідей журналістів на опитування, яке оцінює п’ять контекстуальних показників: політичний, економічний та соціально-політичний контексти, правова база та безпека.


Індекс свободи ставив Росію між 148 і 150 зі 180 між 2015 і 2020 роками, перш ніж різко знизити рейтинг до 155 у 2022 році та 164 у 2023 році через закони про цензуру 2022 року, які криміналізують «фейкову» або «дискредитацію» інформації про російську армію, а також триваючі кампанії з дезінформації та оголошення майже всіх незалежних медіа-організацій «іноземними агентами» або «небажаними організаціями» з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Кремль повільно посилює свій фізичний та інформаційний контроль над російським інформаційним простором, у тому числі шляхом арештів журналістів та інших опозиційних голосів, імплементації законів, що позбавляють певні медіа-організації та діячів їхніх доходів, і змушує міжнародних телекомунікаційних операторів виконувати російські закони про дані. Блокування сайту RSF тепер позбавляє російських громадян ресурсу для оцінки впливу таких заходів на свободу слова та преси в Росії.

 

Ще на цю тему