Раритетна та унікальна "Коммуна" чи ВДК: що уразили в окупованому Севастополі

08:00 22.04.2024

Ураження та виведення з ладу будь-якого з цих кораблів має значний влив на боєздатність Чорноморського флоту РФ і навіть важко сказати, що було б краще

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Ворожі кораблі у головній бухті Черноморского флоту РФ у окупованому Севастополі, 21 квітня, знову потрапили під удар далекобійних ракет ЗСУ. Наразі інформація щодо результату удару доволі обмежена й спирається лише на непідтверджену інформацію.

Відповідно до неї, мова йде про удар по кораблю, що знаходився у Сухарній бухті. І є одночасно дві версії, що це був за корабель: рятувальне судно "Коммуна" та один з великих десантних кораблів. На користь останнього говорить те, що на супутникових знімках від 6 квітня, опублікованих MT Anderson, у цій бухті (позначена в автора, як Amunnition Pier) було помічено ВДК "Ямал".

А рятувальне судно "Коммуна" знаходилась у причальної стінки поряд із Доковою бухтою у 1,5 км на захід, поряд із бойовими кораблями РФ, серед яких - два сторожеві кораблі проєкту 1135 "Буревестник".

I

На загальному супутниковому знімку розміщення кораблів станом на початок квітня виглядає наступним чином: Сухарна бухта та місце де був помічений ВДК помічено червоним, причальна стінка - синім.


Звісно за понад два тижні кораблі могли змінити своє розташування, включно з тим, що місце "Ямала" зайняв інший ВДК.

Окрім того, прив'язка місця удару до Сухарної бухти може бути помилковою. На це вказує відео, на якому видно крани та споруди, які більш нагадують Докову бухту, що знаходиться поряд із причальною стінкою з "Коммуною" та іншими кораблями.


Але якщо розглядати лише варіант ураження та виведення з ладу великого десантного корабля та рятувального судна, то обрати, що краще доволі складно. З одного боку "мінус" ще один ВДК РФ на Чорному морі, це чергове зменшення логістичних можливостей ворога.

Бо після ракетного удару ЗСУ 24 березня у РФ на Чорному морі всього сім десантних кораблів, бо "Азов" та "Ямал" зазнали ураження. Хоча звісно можливо, що по "Ямалу" "прилетіло" ще раз.


"Ямал"

Якщо ж розглядати варіант із рятувальним судном "Коммуна", то попри свій більш ніж шановний вік, а це судно було спущено на воду ще у 1915 році і є найстарішим у складі ВМФ РФ, це єдине рятувальне судно такого класу на Чорному морі. Його призначення - глибоководні роботи, підйом підводних човнів та затонулих вантажів.


Рятувальне судно "Коммуна"

Зокрема саме "Коммуна" виконувала роботи у районі знищеного ракетного крейсера "Москва". Можливо - підіймало частину протикорабельних ракет П-1000 "Вулкан" (які, скоріш за все, були з ядерним зарядом). Також це судно виконувало роботи над місцем знищення ВДК "Цезарь Куников". І без неї подібні операції стануть для РФ неможливими.

Оновлено: згодом речник ВМСУ Дмитро Плетенчук повідомив, що у результаті атаки було уражено рятувальне судно "Коммуна".

Ще на цю тему