РФ за місяць збудувала понад 100 км фортифікацій на узбережжі Чорного моря ТОТ Криму і Херсонщини

09:20 17.04.2024

Російська окупаційна армія покращує й збільшує мережу інженерно-фортифікаційних споруд (ІФС) на тимчасово окупованому півдні України. 

Лише за місяць загарбники збудували понад 100 км фортифікацій на чорноморському узбережжі ТОТ Криму та Херсонщини. У листопаді 2023-го року збудовані на пляжах Криму російські укріплення змило штормом, пише Центр журналістських розслідувань.

У квітні 2024 року нові укріплення зафіксовано на значній частині західного узбережжя Кримського півострова і у приморських районах Херсонської області. Фортифікації з’явилися протягом лютого-березня 2024-го року. 

Загальна довжина виявлених ІФС – понад 100 кілометрів.

Лінія берегової оборони починається від селища Миколаївка Сімферопольського району і проходить узбережжям Чорного моря до м. Красноперекопськ (Яни Капу) неподалік від адмінмежі АР Крим та Херсонської області. Зокрема, про укріплення на північ від Миколаївки 17 лютого 2024 року повідомляли партизани руху АТЕШ і опублікували фото ворожих позицій.

Далі нові укріплення простягаються узбережжям на північ, а найбільша їх концентрація – по периметру мису Тарханкут, на якому розміщено системи протиповітряної оборони окупантів. 

У 2023 роцs ЗСУ неодноразово знищували російські системи ППО в цьому квадраті.

На західному узбережжі Криму свої ІФС окупанти розмістили на таких охоронних територіях, як заповідники і природні парки, археологічні памʼятки і туристичні обʼєкти, серед житлової забудови. 

Наприклад, супутникові знімки вказують на те, що поблизу с. Сєверне (кримськотат. Nemse Çağaltay, Немсе Чагъалтай) Чорноморського району укріплення берегової оборони військові РФ облаштували на руїнах античного поселення.

В лютому-березні 2024 року фортифікації окупантів з’явилися на чорноморському узбережжі окупованої частини Херсонської області. Зокрема, довкола таких селищ, як Олександрівка, Олексіївка, Приморське, Озерне.

Як писав ЦЖР, у тому числі і поблизу названих населених пунктів росіяни активно відновлюють і розширюють дороги, покращуючи свою військову логістику.

Нагадаємо, в листопаді 2023-го року шторм зруйнував зведені окупантами на кримському узбережжі фортифікації.
 

Ще на цю тему