РФ повністю компенсує санкційні обмеження завдяки 8 країнам-посередникам – Süddeutsche Zeitung

09:00 17.04.2024

Експорт товарів з Німеччини в Росію скоротився одразу, як було введено санкційні обмеження у 2022 році, які нещодавно отримали криміналізацію в разі порушення. 

Проте, як дослідили журналісти Süddeutsche Zeitung, кількість не поставлених у Росію товарів точно відповідає кількості товарів, що продають німецькі компанії у вісім країн – Індію, Азербайджан, Вірменію, ОАЕ, Киргизію, Казахстан, Грузію та Туреччину, пише ZN.UA.

У 2023 році скорочення постачання у Росію німецький товарів, пише видання, склало 38,8% до 8,9 мільярда євро. Саме такий обсяг компенсує постачання у згадані вісім країн.

“Німецькі компанії експортували у ці вісім країн саме той обсяг товарів у євро, який втратили внаслідок санкцій проти Росії, підрахували у консалтинговій компанії Barkow Consulting. "Це не можна довести, але є підозра, що мова йде про шахрайство, оскільки цифри експорту відповідають один одному” – коментує керівник компанії, що проводила дослідження”, – пише видання.

Експерт, який спілкувався з журналістами вважає, що в цілому для німецьких виробників нічого не змінилось з введенням санкційного режиму, принаймні для експортної частини німецької економіки.

12 квітня, Рада ЄС остаточно ухвалила закон, який встановлює мінімальні правила переслідування за порушення або обхід санкцій Євросоюзу в державах-членах. Відповідні дії відтепер вважатимуться кримінальними злочинами в усіх країнах ЄС, зокрема, наприклад, допомога в обході заборони на в'їзд, торгівля підсанкційними товарами або заборонена фінансова діяльність. Підбурювання, пособництво та сприяння цим правопорушенням також можуть бути покарані.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Теми:

Ще на цю тему