Повʼязані з владою Білорусі: США внесли до списку санкцій 10 осіб та 12 компаній

14:00 16.04.2024

Управління з контролю над іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США внесло до списку санкцій 10 осіб і 12 компаній, повʼязаних із оборонним сектором та урядом Білорусі.

Как повідомляе видання«Радіо Сврбода» про це йдеться в оприлюдненому 15 квітня пресрелізі на сайті відомства.

Під санкції потрапили громадяни Білорусі, Лівану, Сирії, Словаччини та Швеції. Крім того, обмеження стосуються організацій із Білорусі, Кіпру, Іраку, Китаю, Словаччини та Туреччини.

У списку санкцій тепер перебуває верстатобудівне підприємство «СтанкоГомель», яке підписало в 2023 році контракт на постачання обладнання для російських оборонних концернів. Під обмеження потрапила також компанія «АГАТ-системи управління», оскільки постачає свою продукцію армії Білорусі. Санкції стосуються і чотирьох її дочірніх структур.

До списку санкцій також внесено іракську збройну компанію Black Shield. Згідно з пресрелізом міністерства фінансів США, вона купувала та перепродавала озброєння у компанії «Кідма тек» із Білорусі. Китайська фірма Shenzhen 5G High-Tech Innovation потрапила під обмеження через звʼязки з ВАТ «Пеленг», яке вже перебуває під санкціями.

У списки санкцій включені також 10 осіб. У тому числі Олександра Оксенчук та Олег Юрчик – за звʼязок із китайською компанією Shenzhen 5G High-Tech Innovation. За даними проєкту BELPOL, вона закуповувала деталі для двигунів, датчиків та обладнання, які використовуються у виробництві танків та іншої зброї. Як стверджують розслідувачі, деталі постачалися спочатку до Білорусі, а звідти – до Росії.

Запроваджені санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону на ведення бізнесу з американськими громадянами та компаніями. Приводом до розширення обмежень стала підтримка урядом Білорусі війни Росії проти України.

У санкційному списку перебувають 233 фізичні особи, у тому числі Олександр Лукашенко

Євросоюз продовжив санкції проти білоруської влади
Незалежно від США Канада запровадила санкції щодо 21 громадянина Білорусі, їх Оттава вважає причетними до репресій, здійснених після виборів президента і протестів 2020 року, повідомили в канадському уряді.

Ідеться про осіб, які «причетні або брали участь у довільних арештах і затриманнях, жорстокості, залякуванні та надмірному застосуванні сили проти білорусів, які протестували проти фальсифікованих виборів, а також жорстокому поводженні з ними після засудження за хибними звинуваченнями, вироку та увʼязнення». У санкційних списках – начальники білоруських виправних колоній та судді, які ухвалювали рішення у «протестних» справах.

Теми:

Ще на цю тему