До польського каналу в обхід росії зайшли військові кораблі / Фото

12:20 15.04.2024

Можливість входу до Віслинської лагуни мінних тральщиків у Польщі назвали важливою з точки зору захисту портових акваторій.

В Польщі по судноплавному каналу через Віслинську косу, який з'єднав Балтійське море з Віслинською затокою та дозволив суднам заходити до порту Ельблонг в обхід Калінінградської області рф, зайшли мінні тральщики 258 ORP Albatros (602) і ORP Mewa (603). Таким чином, інфраструктура порту "Новий Свят" ще раз довела свою ефективність у плані переміщення більших морських одиниць з однієї акваторії в іншу.

Про це пише ЦТС з посиланням на Gospodarka Morska

Це не перший випадок, коли кораблі класу Kormoran 2 пройшли через Віслинську косу. Вперше ORP Albatros з'явився там у березні 2023 року, а потім у квітні під час навчань "Залев 23".

Військово-морські навчання показали, що судноплавний канал на Віслинській косі можуть використовувати такі кораблі, як Minehunter, які мають довжину 58,5 метрів і максимальну водотоннажність до 900 тонн.

Зазначається, що можливість проходу мінних тральщиків типу Kormoran 2 Віслинською лагуною важлива з міркувань оборони, оскільки це дозволить їм діяти в цій акваторії, зокрема, за призначенням, в рамках виявлення та знешкодження небезпечних предметів, виявлених під водою.

ORP Albatros і ORP Mewa дислокуються у військово-морському порту Гдині.

Фото з сайту ЦТС

Нагадаємо, що канал через Віслинську косу було офіційно запущено в експлуатацію 17 вересня 2022 року, на 83-тю річницю вторгнення радянських військ до Польщі.

В травні 2022 року на каналі було відкрито прикордонний пункт пропуску. "Вперше в післявоєнній історії нашої країни ми можемо сказати, що ми маємо вільний доступ до Віслинської лагуни і нам не потрібно отримувати згоду нашого східного сусіда", - сказав тоді очільник Поморського воєводства Польщі Даріуш Дреліх.
 

Ще на цю тему