Агресія Росії проти України несе загрозу для усього Європейського Союзу – Боррель

11:20 15.04.2024

Повномасштабна агресія Росії проти України повернула у Європу територіальні загрози та примусила ЄС поставити оборону в центр власної безпекової політики.

Про це у блозі на сторінці Європейської служби зовнішніх дій написав високий представник ЄС Жозеп Боррель, інформує Цензор.НЕТ.

Він також анонсував вихід у світ своєї нової книги "Європа між двома війнами", де розкриваються питання щодо зовнішньої політики та політики безпеки ЄС.

"Мірою того, як Росія продовжує вести агресивну війну проти України, ми бачимо повернення суперництва за території та насильницьке використання військової сили в Європі, які ми раніше вже ментально заперечували. В той час, як американське залучення у Європу стає дедалі менш певним, ця війна вчиняє екзистенційну загрозу для ЄС", - заявив високий представник ЄС.

Борель додав, що якщо вдасться знищити незалежність України, він вже зупиниться. 

"Якщо він переможе, - попри очевидну підтримку України від європейців та від громадськості США, - це надішле небезпечний сигнал щодо нашої спроможності відстоювати те, у чому ми переконані", - додав європейський чиновник.

Він зауважив, що ЄС постав перед необхідністю зміни всієї парадигми Європейської оборони. Спільний ринок і торгівля дозволили встановити міцний мир між державами, що входять до ЄС, але цих інструментів вже недостатньо, щоб гарантувати зовнішню безпеку. Надто довго європейці делегували піклування про власну безпеку до США, та принаймні минулі 30 років, після падіння Берлінської стіни, припустилися "мовчазного роззброєння".

"Ми повинні прийняти свою стратегічну відповідальність, та набути спроможності обороняти Європу самотужки, збудувавши потужну європейську опору в межах НАТО. І нам необхідно зробити цей стрибок вперед у дуже короткий проміжок часу. Не тому, що ми збираємося вступити у війну. Навпаки: ми хочемо запобігти їй, отримавши засоби для того, щоб надійно стримувати будь-якого агресора", - підкреслив Високий представник ЄС.
 

Ще на цю тему