У Болгарії стартувала друга Чорноморська конференція безпеки «Кримської платформи»

08:00 15.04.2024

У Софії розпочалася друга Чорноморська конференція безпеки Міжнародної «Кримської платформи», повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим та Севастополі.

Під час відкриття конференції до учасників звернулася постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева. У своїй промові вона наголосила, що десять років тому Росія розпочала окупацію частини української території, включаючи Кримський півострів, та встановила контроль майже над усім Чорноморсько-Азовським регіоном, пише Крим.Реалії.

«Слабка реакція міжнародної спільноти у 2014 році сприяла подальшому нападу держави-агресора у 2022 році. Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну, використовуючи, серед іншого, раніше окупований Крим як військову базу», – зауважила постпред.

Ташева наголосила на глобальних наслідках дій Росії, яка використовує свої збройні сили в Чорному морі не лише для повномасштабного вторгнення, а й для морської блокади як елемента економічного тиску на Україну.

«Росія атакує портову інфраструктуру та цивільні вантажні судна, перешкоджаючи свободі судноплавства у Чорному морі, що загрожує глобальній продовольчій безпеці» – додала Ташева.

Також постійна представниця наголосила на успіхах України в Чорному морі, якій вдалося стабілізувати ситуацію в Чорноморському регіоні та пошкодити третину російського Чорноморського флоту, навіть не маючи власного флоту. Ташева наголосила, що цей успіх має дві складові – мужність та вміння українських Збройних Сил, а також зброя, яку надали країни Заходу.

У своєму виступі Ташева згадала і про опір громадян України, які проживають у Криму, вкотре наголосила на діях влади РФ, яка систематично порушує права людини, зокрема представників корінних народів України; закликала міжнародне співтовариство посилювати підтримку України, наголосивши на необхідності звільнення всіх окупованих територій України, зокрема Криму, та залучення ключових країн регіону та Європи до відновлення безпеки.

Очікується, що під час конференції учасники проаналізують вплив російської агресії на безпекову ситуацію в Чорноморсько-Азовському регіоні та за його межами, обговорять стратегії реагування на існуючі загрози та майбутнє регіональної безпеки. Ключовою темою обговорення стане реалізація української «формули світу».