Друга річниця потоплення «Москви»: у ВМС розкрили деталі знищення крейсера українською ракетою

19:00 13.04.2024

Українські Військово-морські сили два роки тому, 13 квітня, завдали удару по знаменитому російському крейсеру «Москва».

Окупанти навіть не підозрювали, що в України є власна крилата ракета і що ВМС взагалі можуть нанести вогневе ураження. Про деталі військової операції розповів речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук в інтерв'ю Новини.LIVE, передає Укрінформ.

За словами речника, важливу роль у цей день зіграла похмура та дощова погода.

«Перша ракета «Нептун» вразила крейсер «Москва» і залишила його без керівного складу. Своєю чергою, ворог був впевнений у своїх силах і не розраховував на такий удар, це й призвело до втрати корабля. Екіпаж уже не міг отримувати відповідних команд, а самі вони не відпрацювали на власній ініціативі й тому, звісно, втратили корабель», - пригадує Плетенчук.

Він додав, що, судячи з тих подій, які супроводжували цю операцію, ворог йшов малим ходом.

«Тобто окупанти навіть не боялися і на своїх імперських амбіціях вважали, що знаходяться на, як у них називають, вбивці авіаносців, й вони недоторканні», - додав військовий.

Плетенчук зауважив, що росіяни, навіть маючи на озброєнні свого бойового корабля три ешелони ППО, не скористалися ним у повному складі.

«2 із 3 розрахунків ППО, що були на кораблі, взагалі мовчали. Було таке враження, що там порожні пости, от тому оце російське «авось пронесе» вчергове спрацювало проти носіїв цього менталітету», - сказав представник ВМС ЗСУ.

Флагман «Москва» став справжньою втратою для росіян. Побудований в українському місті Миколаїв, корабель належав до океанічного класу, і його затоплення в акваторії Чорного моря показало, що ніхто не може бути недоторканним на території України.

«Всі дотичні особи оцінили важливість цього факту і, звісно, загарбники розуміли, скільки Росія втрачає іміджево й наскільки це болюче для імперських амбіцій. Цей корабель був розрахований на більш активні бойові дії і його знаходження в акваторії Чорного моря взагалі викликало багато питань, але вони зникли разом з крейсером «Москва», - резюмував військовий.

За його словами, операція тривала менш як годину: «Вони навіть не підозрювали, що у нас є власна крилата ракета і що ми взагалі можемо нанести вогневе ураження».

Нагадаємо, 13 квітня 2022 року на третій місяць повномасштабного вторгнення Чорноморський флот РФ поніс перші значні втрати. ВМС України здавалось зробили неможливе: дві ракети «Нептун» стали смертельними для його флагмана «Москва». На борту крейсера могли перебувати до 500 осіб, точну кількість жертв Росія так і не озвучила, визнавши загиблими лише 17 осіб.

Ще на цю тему