Західні країни сприяють майже всьому морському експорту російського СПГ – The Times

14:00 13.04.2024

Морські галузі країн, що підтримують Україну, в тому числі члени G7 та Європейського Союзу, забезпечили понад 90% російського експорту скрапленого природного газу у 2023 році на суму 15,5 мільярда євро. 

Центр досліджень енергетики та чистого повітря, що базується в Гельсінкі, виявив, що 96% російського морського експорту СПГ було здійснено за сприяння країн, які також включають Австралію, Норвегію та Швейцарію, порівняно з 93% у 2022 році, повідомляє ZN.UA з посиланням на The Times.

Це зростання підкреслює труднощі, з якими зіткнулися деякі західні країни, особливо в ЄС, намагаючись обмежити свою залежність від російського природного газу. Росія значною мірою залежить від інших країн у транспортуванні свого природного газу через малу кількість суден, пристосованих для його транспортування, а також через важливість забезпечення європейського страхування вантажів.

Після вторгнення Росії в Україну ЄС взяв на себе зобов'язання швидко зменшити свою залежність від російського викопного палива з метою повної відмови від імпорту до 2027 року. Прогрес був досягнутий: у 2021 році 46% імпорту газу в ЄС надходило з Росії, у 2022 році цей показник знизився до 24%, а минулого року — лише до 16%.

Хоча санкції були запроваджені щодо імпорту нафти та вугілля, значно менше було зроблено щодо природного газу. Минулого року ЄС заплатив Росії 8,2 мільярда євро за природний газ і отримав половину російського експорту СПГ, хоча це становило лише 5% від загального споживання газу в ЄС у 2023 році. Зважаючи на обмежену кількість суден, обладнаних для перевезення СПГ, і важливість збереження страхування, Центр досліджень енергетики та чистого повітря стверджує, що існують "значні важелі впливу" для запровадження санкцій на російський газ.

Нагадаємо, Франція заплатила понад 600 мільйонів євро за скраплений природний газ Росії цього року. Це призвело до обурення і закликів обмежити зростаючі обсяги закупівель, оскільки президент Еммануель Макрон вважає себе відданим підтримці України.
 

Ще на цю тему