Потоплення корабля "Новочеркасск" закрило рашистам один з каналів логістики до Криму (фото)

09:00 12.04.2024

Де зараз стоять десантні кораблі рашистів, і скільки їх взагалі залишилось в Чорному морі

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
OSINT-аналітик MT_Anderson виклав у відкритий доступ супутникові знімки пунктів базування Чорноморського флоту РФ, облаштовані ворогом в Новоросійську, і тимчасово окупованих Севастополі та Феодосії.

Особливу увагу тут привернув саме знімок із Феодосії, бо з нього випливає наступне – рашисти хоча і загородили цю гавань бонами на випадок нової атаки від Сил оборони України, але більше і не використовують її для своєї логістики після того, як ЗСУ вдарили крилатими ракетами та потопили тут великий десантний корабель "Новочеркасск" (судячи з усього, в датуванні цього знімку була допущена ненавмисна помилка, а саме "2023 рік" - прим.ред).


Знищений десантний корабель рашистів "Новочеркасск" в акваторії тимчасово окупованої Феодосії, квітень 2024 року

Більш того – як демонструє цей знімок, "Новочеркасск" продовжує лежати на дні гавані, росіяни його навіть не намагались підняти та прибрати звідти.

А це в свою чергу означає, що таким чином перекритий підхід до одного із головних причалів Феодосійського порту, куди підведена окрема залізнична гілка, що тепер не дає рашистам можливість використовувати цей об’єкт для своєї військової логістики.


До епізоду із знищенням десантного корабля "Новочеркасск" наприкінці грудня 2023 року, як демонстрували супутникові знімки у відкритому доступі, російські окупанти регулярно використовували порт Феодосії для перевалки вантажів з використанням великих десантних кораблів. Цьому сприяла зокрема саме та обставина, що до причалу була підведена залізнична гілка, що дозволяло прискорити логістику.


І таким чином виходить, що після ураження "Новочеркасска" крилатими ракетами від ЗСУ для окупантів виявився закритим один із важливих каналів логістики.

Використання десантних кораблів в ролі "паромів" дозволяло росіянам мати своєрідну "альтернативу" так званому "Кримському мосту", але для цього треба було мати зручну точку для розвантаження. Порт тимчасово окупованої Феодосії такою точкою для ворога був до грудня 2023 року, але тепер це припинилось.


Окремо варто нагадати, що після ракетного удару ЗСУ 24 березня 2024 року в строю рашистського флоту в Чорному морі залишилось тільки 7 великих десантних кораблів. Деяка частина із них, як випливає із знімків від того ж MT_Anderson, перебуває в порту Новоросійська.


Частина кораблів ЧФ РФ, зосереджених в Новоросійську, квітень 2024 року

Ще на цю тему