Чорноморський флот РФ зосередив усі серйозні бойові одиниці у Новоросійську - Плетенчук

17:00 10.04.2024

Усі свої активи Чорноморський флот Росії зосередив переважно в Новоросійську. В Криму лишаються ті кораблі, які є в ремонті або які нема де ставити в згаданому Новоросійську.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук, коментуючи стан ворожого флоту.

"Фактично вони (РФ – ред.) зосередили усі вагомі серйозні бойові одиниці у Новоросійську. Користуючись тим, що Україна дотримується міжнародних вимог в сенсі дотримання саме міжнародних протоколів і міжнародного морського права, вони зараз знаходяться фактично у своїх територіальних водах. В Криму залишаються активи, які або на ремонті, а це 15 одиниць як мінімум, або які нема де ставити в тому самому Новоросійську", - сказав речник.

За його словами, кораблі ЧФ перебувають зараз у пункті базування, прохід з гавані там закрито.

"Експлуатація інших портів типу Сочі, Туапсе ускладнена тим, що не вистачає інфраструктури відповідного захисту для цих кораблів, тому вони їх все одно скупчують у Новоросійську. Використання бази в Абхазії так само не має того результату, про який вони розповідають у своїх ЗМІ, тому що там маленька база, і там базується лише берегова охорона ФСБ. Адже бойові кораблі більшого розміру не можуть там маневрувати. Тому можна сказати, що зберігається статус-кво. Єдине, що ми бачимо з нової тактики нового керівництва Чорноморського флоту так званої РФ – це збільшення застосування авіаційної компоненти в сенсі патрулювання", - зазначив Плетенчук.


Також він додав, що ворог знову застосував субмарини для пуску крилатих ракет, однак підводний флот наразі так само перебуває в пункті базування.

Коментуючи питання можливої передислокації до Чорного моря корабля "Серпухов", пошкодження якого в Балтійську Калінінградської області РФ підтвердили в ГУР, речник відзначив, що з технічного погляду це можливо, але немає в цьому доцільності.

"Суто технічно це можливо (вивести корабель у Чорне море – ред.). Ми про це говорили, що внутрішніми водами є сполучення з Балтикою через територію так званої РФ до азово-чорноморського регіону. Тому суто технічно це можливо, хоч і досить складно. Але насправді ми вважаємо, що ця інформація більше аналітична, в цьому нема ніякої військової доцільності. Тому, звісно, перекидати ще одну одиницю, для якої немає роботи, і навіть не вистачає причального фонду, навряд чи вони на це підуть", - зазначив Плетенчук.

Ще на цю тему