ЄСПЛ визнав, що Росія своєю "бордеризацією" у Грузії системно порушує права людини

16:20 09.04.2024

Європейський суд з прав людини після більш як п'ятирічного процесу визнав, що так звана "бордеризація" на межі з окупованими Росією регіонами Грузії і підконтрольною Тбілісі територією створила системну практику порушень прав людини. 

Як повідомляє "Європейська правда", про рішення повідомила пресслужба ЄСПЛ 9 квітня. 

У справі "Грузія проти Росії" (39611/18) судді одностайно визнали, що "бордеризація" (встановлення "кордону") на межі з окупованими Росією територіями Грузії після війни 2008 року призвела до серії порушень прав людини, зокрема права на життя, заборону нелюдського поводження, права на свободу й безпеку, право на повагу до приватного життя, захист майнових прав, права на освіту і права на вільне пересування. 

Грузія подала позов у серпні 2018 року та доводила, що дії РФ створили ситуацію системного порушення прав людини: багато місцевих мешканців втратили можливість бачитися з рідними і відвідувати поховання рідних на цвинтарях, користуватись своєю землею та іншим майном, вільно навчатися у грузинських школах, багатьом спроби перетину лінії розмежування коштували затримань з побоями, тривалого позбавлення волі і навіть життя (такі випадки, як відомо, регулярно трапляються і досі).

"Суд дійшов висновку про наявність достатніх доказів, зокрема переліку постраждалих, свідчень, повідомлень у ЗМІ та матеріалів міжнародних організацій для безсумнівного висновку про те, що це не поодинокі інциденти і вони були достатньо численними та взаємопов’язаними для того, щоб прирівнюватися до системної практики", – зазначають у комюніке суду. 

Судді також дійшли висновку, що є безсумнівні підстави говорити про свідоме толерування російською владою таких підходів. 

Що стосується компенсацій відповідно до ст. 41 ЄКПЛ, Суд одностайно вирішив, що рішення у цьому питанні ще не готове. 

Рішення винесли семеро суддів – від Норвегії, Фінляндії, Литви, Північної Македонії, Хорватії, Мальти та Грузії. 

У квітні минулого року ЄСПЛ визнав дану скаргу прийнятною для розгляду по суті. 

У ЄСПЛ було ще три скарги Грузії проти Росії і залишаються на розгляді близько 200 індивідуальних позовів проти або Росії, або Грузії, або обох держав одночасно стосовно подій війни 2008 року або процесу "бордеризації". 

Ще на цю тему