У Чорному морі зафіксували масштабну загибель дельфінів

15:20 09.04.2024

За березень виявили 130 тіл загиблих морських ссавців. 

Як інформує видання «USM» про це повідомив доктор біологічних наук Іван Русев. 

За його словами, цьогоріч у березні загинуло багато дельфінів у бухтах Севастополя — їх викидало на різні береги окупованого Криму. 

Серед виявлених були контужені китоподібні з симптомами ураження сонарами. 

«Але зараз ми отримали жахливу інформацію про масштабну загибель дельфінів — ще 130 тільки за березень, тіла яких було знайдено біля різних берегів Краснодарського краю — Сочі, Новоросійську тощо. Також є підтверджені знахідки декілька загиблих, яких викинуло знову на береги Болгарії», — розповів Іван Русев. 

Ситуація є підтвердженням того факту, що активність ворожих сонарів субмарин і надводних човнів у той частині Чорного моря як біля Криму, так і біля Новоросійська, Сочі, є головним фактором продовження загибелі чорноморських китоподібних. 

«Військовій флот рф зосереджений у тих водах і постійно чатує, використовуючи сонарні пристрої, які вбивають морських ссавців. Раніше, до початку війни, викиди дельфінів на берег у березні були дуже рідкісним явищем. А зараз, під час війни і впливу військового фактору рашистів, які напали на Україну, по нашим оцінкам реальна кількість загиблих у 2024 році складає вже декілька тисяч тварин, з урахуванням того факту, що море викидає тільки 5% загиблих тіл», — зазначає професор.

 

Ще на цю тему