У Швеції та Норвегії виправдовуються через оренду будиночків росіян на час військових навчань

10:00 09.04.2024

У Швеції та Норвегії визнали, що під час нещодавніх спільних навчань НАТО орендували для своїх військовослужбовців будиночки, які належать пов’язаним із Кремлем російським політикам.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться в публікації шведського інформагентства TT.

Навчання НАТО Nordic Response за участі 20 тисяч військовослужбовців із 13 країн тривали біля туристичного району Трумс на півночі Норвегії. Там ще у 2009 році були побудовані будиночки для відпочинку, головною метою яких було залучення російських туристів.

У Норвегії четверо бельгійських військових влаштували дебош
Власниками цих будиночків, за даними шведських ЗМІ, є мер Мурманська Ігор Морар, донька багаторічного депутата Мурманської обласної думи Віктора Сайгіна та керівник російського атомного криголамного флоту "Атомфлот" Александр Тимофєєв.

Ці будиночки, які в норвезькій мові мають неофіційну назву "російські котеджі", розташовані у військово чутливій зоні поблизу військового аеропорту Бардуфосс і штаб-квартири норвезької армії.

Шведський телеканал TV4 і норвезький портал Nordlys напередодні підтвердили, що шведські та норвезькі військові справді орендували в цих "російських котеджах" ліжка в березні. Це ж підтвердила речниця Збройних сил Швеції Софія Калмеборг у коментарі ТТ.

Калмеборг наголосила, що відомство не знало про належність будиночків і відповідної процедури перевірки права власності воно не має.

Норвезька розвідка: Мігранти, що прибули з РФ, отримували шпигунські завдання
"За нашими оцінками, не було жодного ризику потрапляння інформації в чужі руки або до чужих вух", – запевнила речниця шведських Збройних сил.

Норвезький прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре, коментуючи поширену у ЗМІ інформацію, наголосив, що "ми повинні дуже уважно стежити за цим питанням – хто володіє нерухомістю в Норвегії? де і чи може вона становити загрозу безпеці?"

Ще на цю тему